eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Orosz orvosok bírálták a radioaktív rakétaincidens hivatalos kezelését

„Thaiföldről hozta a szervezetében a nukleáris balesetek után visszamaradó Cézium-137-es izotópot” – ezzel magyarázták, hogy miért találtak sugárzó anyagot az észak-oroszországi rejtélyes katonai baleset sérültjeit ellátó egyik orvosban.

Ugyan Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte, hogy valóban radioaktív sugárzást szabadított fel egy augusztus 8-i sikertelen katonai teszt, azt állította, hogy az nem veszélyes az egészségre.

Közben azonban a hatóságok még mindig sajátos magyarázatokkal szolgálnak. Például azzal, hogy az északon fekvő Szeverodvinszk-bázis sérültjeit ellátó orvosok egyike néhány évvel ezelőtt, Thaiföldön „fukusimai tarisznyarákokat ehetett” és és ennek nyomán került Cézium-137-is izotóp a szervezetébe. Ez a sugárzó izotóp génmutációkat és rákos megbetegedést okozhat.

A sérültek ellátásában résztvevő helyi mentős és orvos azt mondta a Meduza híroldalnak, hogy nem figyelmeztették őket arra, hogy sugárfertőzötteket fognak ellátni, és hogy a telephelyen nem tartották be a radioaktív védelem szabályait. Mindkét forrás neve megváltoztatását kérte. A sérülteket ellátó helyi kórházban a személyzet nagy részével olyan nyilatkozatot írattak alá, amely megtiltja nekik az államtitok felfedését – írta a NewsRu oldal.

A nyilatkozó források szerint az ilyen balesetek esetén a mentesítést és a sérültek ellátását a szabályok szerint kizárólag katonai orvosoknak kellene végezniük. Azt megelőzően, hogy kórházba küldték a sérülteket, már három mentesítő pontot fel kellett volna állítani és többször le kellett volna mosni a betegeket – tette hozzá.

Az orvosokat polgári helikoptereken, védőruha és speciális mentesítő felszerzés nélkül küldték be és nem is figyelmeztették őket a sugárfertőzésre. A nő sérelmezte, hogy először nem az orosz Katasztrófavédelmi Minisztérium szakemberei mentek a helyszínre. A nyilatkozó orvos szerint megkérdezték, hogy vannak-e a sérültek között sugárfertőzöttek, de kisérőik azt állították, hogy már kezelték őket. Csakhogy a kórházban – ahol civilek is tartózkodtak – a mérőműszerek mást mutattak „és a sérültek ijedten szaladtak ki a műtőből”.

A Kreml szerint egy nukleáris meghajtású rakéta tesztje során került sugárzó anyag a környezetbe, de az eset körülményeit még mindig homály fedi. Vlagyimir Putyin orosz elnök megismételte, hogy az emberi egészséget nem fenyegeti az esemény – legutóbb erről finnországi útján beszélt, ahol azt mondta: a szomszédos országok nem is regisztráltak olyan adatokat, amelyek szerint megugrott volna a radioaktivitás szintje.

Közben a Foreign Policy amerikai magazin nyugati szakértőket idézett, akik kételkedtek abban, hogy Oroszország valóban képes lenne-e a Burevesztnyik vagy a NATO által SSC-X-9 Skyfall nukleáris meghajtású rakétákat megépíteni és hogy ezeknek egyáltalán mi értelme lenne. A Kreml korábban arra utalt, hogy az ilyen rakéták napokon át tudnának a levegőben maradni és kijátszani az ellenséges rakétavédelmet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×