INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 21. hétfő
Máté, Mirella

villámcsapás

tátra

lengyelország

szlovákia

Sebesült turistát visznek kórházba a lengyel Tátrában levő Zakopanében 2019. augusztus 22-én, miután vihar tört ki az üdülőközpont térségében. A vihart kísérő villámcsapásokban négyen - két felnőtt és két gyerek - életüket veszítették, és csaknem százan megsérültek. Nyolcvankilenc könnyebb sérültet a zakopanei kórházba szállítottak, a súlyos sérülteket a térségbeli kórházakba vitték.

Villámcsapás ölt meg négy embert a lengyel Tátrában

Infostart / MTI

A halálos áldozatok között két gyermek is van. A hirtelen kitört viharokban csaknem százan sérültek meg.

A súlyos helyzetre tekintettel a helyszínre utazik Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Zakopanéban válságstáb koordinálja a mentést. A hegyi mentők helikopterek segítségével próbálnak lehozni mindenkit a hegyi ösvényekről.

89 embert a zakopanei kórházba szállítottak, őket könnyebb sérülésekkel ápolják. További - súlyos - sérülteket a térségbeli kórházakba vittek.

A károsultak végleges számát egyelőre nem tudják, a több helyszínről is induló, a hegység nagy részére kiterjedő mentőakciót addig folytatják, amíg a hegyi ösvényekről az összes rászorulót le nem szállítják - közölte Piotr Cwik kis-lengyelországi vajda.

A mentőakciókba helikoptereket, tűzoltókat, rendőröket vetettek be, riadóztatták a mentőszolgálatokat más lengyelországi vajdaságokból is.

A Nagy-Giewont hegycsúcson álló magas vaskereszt vonzza a villámokat, és a viharokban veszélyesek a meredek ösvények mentén rögzített segítőláncok is, amelyekbe a turisták hegymászás közben kapaszkodnak. A TVP Info szerint

a vihar idején a Giewont-csúcs környékén mintegy 20-an tartózkodtak, a hegy irányában délelőtt akár 5 ezren is túrázhattak.

Közben villámcsapásban vesztette életét egy túrázó a Tátra szlovák oldalán is, ott további két ember megsérült.

Nyitókép: MTI/PAP/Grzegorz Momot
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018