eur:
395.25
usd:
364.72
bux:
65635.41
2024. március 19. kedd Bánk, József

Megfosztottak brit állampolgárságától egy hírhedt terroristát

Megfosztottak brit állampolgárságától egy hírhedt terroristát, aki Jihadi Jack néven harcolt az Iszlám Állam dzsihadistáinak oldalán a szervezet egykori szíriai fellegvárának számító Rakkában - értesült a The Mail on Sunday.

A vasárnapi tömeglap szerint ez volt a július vége óta hivatalban lévő miniszterelnök, Boris Johnson elődje, Theresa May kormányának egyik utolsó intézkedése.

Az iszlám hitre áttért Jack Letts 18 éves volt, amikor tanulmányait félbeszakítva Nagy-Britanniából Szíriába ment. A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia 2017 májusában fogta el, amikor megpróbált Törökországba szökni.

A brit belügyminisztérium rendszerint nem kommentálja külön az egyes eseteket az állampolgárság visszavonásáról. A tárca egyik szóvivője a lap tájékoztatása szerint azt mondta: az ilyen döntések mindig szakértők - tisztségviselők, jogászok és a biztonsági szolgálatok - véleményén alapulnak, és arra irányulnak, hogy a terrorizmus veszélyével szembeszállva megvédjék az ország biztonságát azoktól, akik a legnagyobb fenyegetést jelentik.

Jack Letts, akit a brit sajtóban kezdtek el a Jihadi Jack néven emlegetni, 16 évesen tért át az iszlám vallásra. A férfi brit-kanadai kettős állampolgár. "Tudom, hogy Nagy-Britannia ellensége voltam" - mondta egy interjúban korábban, amelyet a BBC-nek adott. Arra a kérdésre, hogy miért csatlakozott a kegyetlenkedéseiről hírhedtté vált terroristaszervezethez, azt válaszolta, úgy gondolta, "jobb dolgok jönnek". Az ITV News számára idén adott interjúban pedig úgy fogalmazott, vissza akar térni az Egyesült Királyságba, mert britnek tartja magát. Hozzátette, tudja, hogy nem ártatlan, megérdemli, ami rá vár, de megfelelő eljárást szeretne, nem pedig "találomra", "szabadstílusban" kiszabott büntetést Szíriában.

A férfi szüleit idén júniusban bűnösnek találták terrorizmus finanszírozásában, mert pénzt - több mint kétszáz fontot - küldtek gyereküknek. Mindkettőjüket 15 havi felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották.

A nemzetközi jog értelmében az állampolgárság csak akkor vonható vissza, ha az illető jogosult másik útlevélre is, hontalanná senkit sem lehet tenni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×