eur:
393.77
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Angela Merkel német kancellár repülőgépe a kölni repülőtéren 2018. november 29-én, miután a politikust szállító repülőgép műszaki okok miatt kényszerleszállást hajtott végre a nyugat-németországi városban. Merkel a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozójára hivatalos Argentínába, de a történtek miatt kihagyja a csúcstalálkozó egyes programjait.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Ismét gond volt egy kormánygéppel Németországban

Ezúttal Heiko Maas külügyminiszter nem tudott időben elindulni hivatalos külföldi útjára

A német diplomácia vezetőjével fél éven belül hatodszor fordult elő, hogy a szállítására kijelölt repülőgép meghibásodása miatt módosítania kellett programját. A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a tervezettnél nagyjából fél órával később és egy kisebb géppel - egy A321 típusú Airbus helyett egy A319-essel - indult négynapos észak-amerikai útjára.

A védelmi minisztérium politikai tisztségviselőket hivatalos úton repülővel szállító szolgálatánál

az utóbbi három évben legkevesebb 15 meghibásodás történt.

A legismertebb egy tavaly novemberi eset, akkor Angela Merkel kancellár nem érkezett meg időben a világ legfejlettebb országait összefogó G20 csoport argentínai csúcstalálkozójára, mert műszaki hiba miatt vissza kellett fordulnia gépének, a második világháború utáni első kancellárról, Konrad Adenauerről elnevezett Airbus A340-300-as repülőnek.

A 14 repülőgépet és 3 helikoptert üzemeltető szolgálat szerint nem teljesítenek rosszabbul, mint a polgári légitársaságok, csak éppen nagyobb sajtófigyelem irányul a meghibásodásokra, mert utasaik vezető politikusok. Kimutatásuk szerint a kormánygépek évente nagyjából 2500 utat tesznek meg, és ezek mintegy 2 százalékánál történik valamilyen fennakadás.

A sorozatos meghibásodások miatt a kormány elhatározta, hogy frissíti a flottát.

A szövetségi parlament (Bundestag) költségvetési bizottsága áprilisban hozzájárult a kormány tervéhez, amely szerint 1,2 milliárd eurós (390 milliárd forint) beruházással beszereznek három új Airbus A350-900 típusú gépet. Az összegben a gépek ára mellett a karbantartás és a személyzet kiképzése is benne van. Az első új gépet 2020-ban, a másik kettőt 2022-ben állítják forgalomba.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×