eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
2016. május 5-i felvétel az orosz légierő egyik Tupoljev 22M3-as típusú bombázójáról Moszkva felett a győzelem napi légi bemutató előtti gyakorlatozáson. 2019. január 22-én lezuhant egy Tu-22M3-as bombázó Murmanszk megyében, amikor kényszerleszállást hajtva végre hóviharban a leszállópályához csapódott. A négyfős legénység két tagja életét vesztette a balesetben, a másik két pilótát kórházban kezelik.
Nyitókép: MTI/AP/Ivan Szekretarev

Harcias tagadás után Moszkva elsimította az incidenst

Az első orosz-kínai légi járőrözés lehetett a kiváltó oka annak a bizarr incidensnek, amelyben négy ország volt érintett és a koreai légierő figyelmeztető lövéseket is leadott orosz gépekre. A felek egymásnak teljesen ellentmondva magyarázták, hogy mi történt. 

Az esetről furcsamód hallgat az orosz média és az orosz védelmi minisztérium először harciasan tagadta is, hogy gépei bármilyen szabálytalan dolgot tettek volna, amikor a dél-koreai partok közelében repültek kedden.

Szerdára változott a hozzáállás: egy orosz katonai illetékes „mély sajnálatát” fejezte ki a dél-koreai védelmi minisztériumnak és egy technikai hibával magyarázta a történteket.

Dél-Koreában ehhez azt tették hozzá, hogy Moszkva szerint nem volt szándékos az incidens és azonnal vizsgálatot indítanak. "Ha a gép az eredetileg tervezett útvonalon maradt volna, ez nem történik meg" – közölték Szöulban azt, hogy mit hallottak az oroszoktól.

Az eset annál is furcsább volt, mert a két ország között nincs politikai feszültség – annak ellenére, hogy Dél-Korea az Egyesült Államok regionális szövetségese.

Kedden egy orosz radargép és két stratégiai bombázó két kínai géppel együtt repülve – Dél-Korea szerint – megsértette az ország úgynevezett Védelmi Azonosítási Övezetét. Ez még nem számít nemzeti légtérnek, de az érintett országok kapcsolatba léphetnek a berepülő gépekkel, felszólíthatják őket, hogy azonosítsák magukat és megkérdezhetik, hogy mik a szándékaik.

Az állítólagos berepülés a Dél-Korea és Japán területi vitájában érintett Dokdo vagy másnéven Takesima-szigetek felett történt, így Japán is tiltakozott az ügyben.

Dél-Korea szerint emellett egy orosz A-50-es radargép az ország nemzeti légterét is megsértette, mégpedig nem egyszer, hanem fél óra leforgása alatt kétszer is. Szöul F-15-ös és F-16-os harci gépeket küldött fel a befogására és a koreai pilóták figyelmeztetésképp géppuska-lövéseket adtak le és a levegőben látványosan égő, úgynevezett infracsapdákat, flare-eket szórtak ki.

Kína közben tagadta, hogy gépei behatoltak volna bármely ország légterébe – ugyanakkor nem válaszolt az azonosítási övezetbe való behatolás vádjára. Az oroszok először tagadták a vádakat és „huliganizmussal” vádolták meg a dél-koreai légierőt – mivel a befogás idején nem bevett gyakorlat a figyelmeztető lövések leadása. Az is közölték: nem ismerik el a koreai azonosítási övezetet, amire egyébként a nemzetközi jog nem is kötelezi őket.

Az érintett szigetekkel kapcsolatos területi vita miatt Japán az oroszokat és a dél-koreaiakat is bírálta.

Ez azonban nem akadályozta meg Sinzo Abe japán miniszterelnököt, hogy egy nappal az eset után széles mosollyal az arcán vendégül lássa Alina Zagitova orosz olimpiai bajnok műkorcsolyázót, akinek a japánok korábban egy akita ito kutyát is ajándékoztak. Zagitovát meghívták, hogy látogasson el a japán kutyafajta származási helyére, Akita kormányzóságba.

Visszatérve a légi incidensre, az első közös kínai-orosz légi járőr és a formálódó katonai együttműködés komoly fejfájást okozhat a régióban szintén érdekelt Egyesült Államoknak – jegyezte meg elemzésében a BBC.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×