INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 13. csütörtök
Ipoly

dél-korea

oroszország

légtérsértés

lövés

Rálőttek egy orosz repülőre Dél-Koreában

Infostart / MTI

Egy orosz bombázó repülőgép - és állítólag két kínai bombázó - kétszer megsértette kedden a dél-koreai légteret, ezért a dél-koreai légierő riasztotta harci gépeit, amelyek a levegőben figyelmeztető lövéseket adtak le - közölte egy szöuli védelmi minisztériumi szóvivő. Ezzel szemben az orosz védelmi tárca szerint az incidens nemzetközi vizek felett történt.

Az orosz gép a szöuli bejelentés szerint mindkét esetben néhány percet töltött a dél-koreai légtérben az ország legkeletibb szigetcsoportja, a Dokdo közelében. Dél-koreai harci gépek szálltak fel, és összesen 20 jelzőrakétát, illetve 360 figyelmeztető lövést adtak le a gép irányában, valamint rádión is figyelmeztették. Ezek hatására az orosz gép elhagyta a dél-koreai légteret.

A Yonhap hírügynökség legfrissebb jelentésében a dél-koreai hadsereg illetékeseire hivatkozva azt írja, hogy két orosz TU-95-ös és két kínai H-6 bombázó repült be együtt, előzetes figyelmeztetés nélkül az ország úgynevezett légvédelmi azonosítási övezetébe (KADIZ), majd az egyik orosz gép kétszer a dél-koreai légtérbe is berepült, először 8, majd 23 percig tartózkodott ott. Az orosz gépek 93, a kínaiak 85 percig repültek a KADIZ-ban. Szöuli katonai illetékesek szerint szemlátomást közösen hajtottak végre légi gyakorlatot, ami szokatlan. Egyes vélemények szerint ez orosz-kínai erőfitogtatás lehetett a jövő hónapban esedékes közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlat előtt.

A Yonhap szerint orosz harci gépek még sosem sértették meg a dél-koreai légteret, sőt más országok harci gépei se sértették meg eddig az ország légterét.

A KADIZ-ba rendszeresen berepülnek ugyan orosz gépek, de az nem fordult még elő, hogy ezt kínai gépekkel együtt tették.

Az orosz védelmi tárca keddi közleményében azt állította, hogy két orosz Tu-95msz típusú hadászati bombázó tervszerű repülést hajtott végre a Japán-tenger semleges vizei felett, amikor a Dokdo- (Takesima-) szigetcsoport körzetében két dél-koreai F-16-os megközelítette őket. Moszkva szerint a koreai vadászgépek "nem professzionális" manővereket hajtottak végre, keresztezve az orosz rakétahordozók útvonalát, fenyegetve biztonságukat. A dél-koreai pilóták nem léptek kapcsolatba a Tu-95msz gépek pilótáival, később eltávolodtak az orosz repülőktől. A tárca szerint az incidens a Dokdo- (Takesima-) szigetektől több mint 25 kilométerre történt és az orosz gépek nem sértették meg Dél-Korea légterét.

"Nem ez volt az első alkalom, hogy dél-koreai pilóták sikertelenül igyekeztek akadályozni az orosz légierőnek a Japán-tenger semleges vizei feletti repülését"

- állt a kommünikében, amely rámutatott, hogy a Szöul által önkényesen kijelölt légvédelmi azonosítási övezetet sem a nemzetközi jog, sem Oroszország nem ismeri el.

A szöuli közléssel ellentétben az orosz védelmi tárca azt állítja, hogy a dél-koreai vadászgépek egyetlen figyelmeztető lövést sem adtak le.

"Ha az orosz pilóták fenyegetve érezték volna biztonságukat, a válasz nem váratott volna magára" - állt a közleményben.

A Dokdo-szigeteket Japán is magának követeli, japánul Takesimának nevezik őket.

Mun Dzse In dél-koerai elnök hivatala panaszt tett Oroszországnál a keddi incidensek miatt. A hivatal nemzetbiztonsági igazgatója üzenetet küldött az orosz biztonsági tanács vezetőjének - közölte szöuli elnöki hivatal szóvivője. "Nagyon komolyan vesszük az incidenst, ha ez megismétlődik, Dél-Korea az eddiginél sokkal komolyabb intézkedést fog hozni miatta" - írta.

A dél-koreai külügyminisztérium berendelte kedden az orosz nagykövetség első beosztottját, hogy tiltakozzon a történtek miatt.

A japán kormány Dél-Koreánál tiltakozott a reggeli légi incidens miatt. "Tekintve, hogy Japán sajátjának tekinti a Takesima szigetet, teljesen elfogadhatatlan és nagyon sajnálatos, hogy a dél-koreai légierő figyelmeztető lövéseket adott le a sziget közelében. Kifejeztük heves tiltakozásunkat Dél-Koreánál emiatt, és követeljük, hogy ilyen többé ne forduljon elő" - mondta Szuga Josihide, a kormány főtitkára kedden, rendszeres napi sajtótájékoztatóján.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018