INFORÁDIÓ 
2019. december 7. szombat
Ambrus

egyesült Államok

szaúd-arábia

légitámaszpont

Visszatér az amerikai hadsereg Szaúd-Arábiába

Infostart / MTI

Szaúd-Arábia beleegyezett, hogy amerikai katonai erő állomásozzon területén a térség biztonsága érdekében.

Szaúd-Arábia királya beleegyezett abba, hogy amerikai katonai erő állomásozzon országa területén a térség biztonsága érdekében.

A döntés célja, hogy "fokozottabb legyen az együttműködés a regionális biztonság és stabilitás védelmében, a béke megőrzésében" - áll a szaúdi SPA állami hírügynökség jelentésében.

A szaúdi külügyminisztérium nem közölt részleteket a sivatagi királyság és az Egyesült Államok megállapodásáról.

Az AP amerikai hírügynökség tudomása szerint várhatóan harci repülőgépek, légvédelmi rakéták és legalább 500 katona érkezik majd az Egyesült Államokból egy olyan szaúdi légi támaszpontra, amely az amerikai légierő fő bázisa volt az 1990-es években, de amelyet 2003-ban Washington kiürített, miután megdöntötte Szaddám Huszein iraki diktátor rendszerét.

Az Egyesült Államok olyan időszakban köti szorosabbra katonai együttműködését legfőbb közel-keleti szövetségesével, amikor kapcsolata Iránnal igen feszültté vált. Szaúd-Arábia szintén nincs jó viszonyban Iránnal, a térségben mindketten uralkodó pozícióra szeretnének szert tenni vagy legalább elérni, hogy ne a másiké legyen a meghatározó szerep.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018