eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, a Liga pártszövetség vezetője kezében kereszttel az európai parlamenti választások estéjén tartott sajtóértekezletén a párt milánói központjában 2019. május 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/Antonio Calanni

Nyomozás indult, hogy kapott-e pénzt Salvini az oroszoktól

Olaszországban hivatalos ügyészi vizsgálat indult, hogy részesült-e illegális finanszírozásban Moszkvától Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter Liga nevű pártja.

"Megvizsgáljuk az ügyet, hogy megnézzük: történt-e bűncselekmény" - mondta újságíróknak Francesco Greco milánói főügyész az Adnkronos olasz hírügynökség jelentése szerint.

Az Adnkronoson kívül az ANSA olasz hírügynökség is beszámolt arról, hogy Greco hivatala

egy lehetséges "nemzetközi korrupciós" bűncselekményt vizsgál, és már kihallgatásokat is tartottak.

A Buzzfeed hírportál szerdán arról számolt be, hogy Gianluca Savoini, Salvini korábbi szóvivője illegális finanszírozásról szóló megállapodásokról folytatott megbeszéléseket orosz tisztségviselőkkel. A Buzzfeed állítása szerint birtokában van egy felvétel egy október 18-i moszkvai, Savoini és öt másik - két olasz és három orosz -, meg nem nevezett ember közötti találkozóról. Salvini az említett időpontban Moszkvában tartózkodott.

A felvétel tanúsága szerint a résztvevők egy olyan üzletről tárgyaltak, amelynek lényege az volt, hogy Salvini pártja 4 százalékot kapna az ENI olasz energiacégnek eladott orosz kőolaj árából, több tízmillió dollár értékben.

Salvini a Facebook közösségi oldalon ismét tagadta, hogy pénzt kapott Moszkvától, azt állítva, hogy amit ottani útjai során kapott, azok orosz játékbabák, valamint egyéb gyerekjátékok voltak lánya számára.

Az olasz belügyminiszter szerdán fogadkozott, hogy beperli a Buzzfeedet, egyúttal azt mondta, hogy nem volt tudomása Savoini moszkvai ténykedéseiről. "Hogy személyesen érintett vagyok-e? Nem" - közölte újságírókkal.

Az olasz miniszterelnök-helyettes híres oroszbarát, aki többször is csodálattal beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökről, és elítélte az Oroszországgal szembeni nemzetközi szankciókat.

A tavaly óta hatalmon lévő, az olasz közvélemény-kutatásokat jelenleg vezető Liga pártnak hivatalos együttműködési megállapodása van az oroszországi politikát uraló Egységes Oroszország nevű párttal.

Februárban a L'Espresso című olasz hetilap vádolta Salvinit ugyancsak orosz pénzek elfogadásával. A Buzzfeed és a L'Espresso is azt állította ugyanakkor: nincs bizonyítéka arról, hogy az üzlet végül megköttetett.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×