INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

eu-csúcs

frans timmermans

európai bizottság

európai néppárt

orbán viktor

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, (j), Andrej Babis cseh (b), Mateusz Morawiecki lengyel (b, takarásban), Peter Pellegrini szlovák (j3) miniszterelnök, valamint Angela Merkel német kancellár (j2) a V4+Németország egyeztetésen az EU rendkívüli csúcsértekezlete előtt Brüsszelben 2019. május 30-án.

A V4 és szinte az összes néppárti miniszterelnök ellenzi Timmermans kinevezését

Infostart / MTI

Angela Merkel német kancellárt kivéve az összes néppárti miniszterelnök vétózta Frans Timmermans kinevezését az Európai Bizottság (EB) élére - értesült az MTI.

Az Európai Néppárthoz tartozó tagországok állam- és kormányfőinek a brüsszeli EU-csúcs előtti egyeztető fóruma (EPP Summit) is Frans Timmermans ellen van - közölte a távirati iroda.

Sajtóhírek szerint pénteken abban állapodtak meg a legnagyobb tagállamok vezetői, hogy nem Manfred Weber lesz az Európai Bizottság következő elnöke, amit végül Angela Merkel német kancellár is elfogadott.

A Financial Times brit napilap pár napja arról írt, hogy egy pártcsaládok közötti kompromisszum keretében Timmermans kerülhet előtérbe, de arra is rámutattak, hogy ez könnyen elbukhat egyes kelet- és közép-európai államok ellenállásán.

A V4 is ellenzi

Mind a négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - V4) ellenzi, hogy Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelölt kerüljön az Európai Bizottság élére - értesült a PAP lengyel hírügynökség.

Amennyiben a vasárnapi brüsszeli európai uniós csúcsértekezleten előterjesztik Timmermans jelöltségét az EB élére, a V4 tagországainak mindegyike ellene fog szavazni. A V4 kormányfői a csúcstalálkozót megelőzően egyeztettek a lehetséges jelöltekről, találkoztak Angela Merkel német kancellárral is és Emmanuele Macron francia elnökkel. Mindkét politikust feltehetőleg arról tájékoztatják, hogy Timmermans ellen szavaznak majd.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a csúcstalálkozóra érkezve kijelentette: Timmermans "nem kompromisszumos jelölt", az EB eddigi első alelnöke "erősen megosztó szerepet tölt be Európában", és "semmiképp sem érti Közép-Európát, Európának a posztkommunista összeomlásból felemelkedő részét".

Morawiecki szerint az uniós tagállamok többsége azon az állásponton van, hogy egységteremtő, kompromisszum-keresésre képes jelöltet kell megtalálni.

"Attól tartok, hogy nem ő a megfelelő személy Európa egyesítésére, ugyanis az volt a benyomásunk korábban, hogy nem igazán viszonyul pozitívan a térségünkhöz" - mondta Andrej Babis cseh kormányfő a találkozóra érkezve.

Rámutatott, hogy a visegrádi négyek ellenzik minden jelenlegi listavezető kinevezését, ugyanakkor nincs közös jelöltjük a posztra.

Orbán Viktor levelet írt

Orbán Viktor magyar kormányfő levelet írt Joseph Daul néppárti elnöknek, jelezve: történelmi hibát követne el a pártcsalád, ha támogatásával Frans Timmermans lenne az Európai Bizottság elnöke.

A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy Frans Timmermans kerüljön az Európai Bizottság élére, ugyanis a szociáldemokrata csúcsjelölt Soros György embere – közölte Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Előzőleg Tobias Teuscher német EP-tisztségviselő számotl be arról, hogy a szociáldemokrata csúcsjelöltet javasolta kompromisszumos megoldásként a testület élére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018