eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, (j), Andrej Babis cseh (b), Mateusz Morawiecki lengyel (b, takarásban), Peter Pellegrini szlovák (j3) miniszterelnök, valamint Angela Merkel német kancellár (j2) a V4+Németország egyeztetésen az EU rendkívüli csúcsértekezlete előtt Brüsszelben 2019. május 30-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A V4 és szinte az összes néppárti miniszterelnök ellenzi Timmermans kinevezését

Angela Merkel német kancellárt kivéve az összes néppárti miniszterelnök vétózta Frans Timmermans kinevezését az Európai Bizottság (EB) élére - értesült az MTI.

Az Európai Néppárthoz tartozó tagországok állam- és kormányfőinek a brüsszeli EU-csúcs előtti egyeztető fóruma (EPP Summit) is Frans Timmermans ellen van - közölte a távirati iroda.

Sajtóhírek szerint pénteken abban állapodtak meg a legnagyobb tagállamok vezetői, hogy nem Manfred Weber lesz az Európai Bizottság következő elnöke, amit végül Angela Merkel német kancellár is elfogadott.

A Financial Times brit napilap pár napja arról írt, hogy egy pártcsaládok közötti kompromisszum keretében Timmermans kerülhet előtérbe, de arra is rámutattak, hogy ez könnyen elbukhat egyes kelet- és közép-európai államok ellenállásán.

A V4 is ellenzi

Mind a négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - V4) ellenzi, hogy Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelölt kerüljön az Európai Bizottság élére - értesült a PAP lengyel hírügynökség.

Amennyiben a vasárnapi brüsszeli európai uniós csúcsértekezleten előterjesztik Timmermans jelöltségét az EB élére, a V4 tagországainak mindegyike ellene fog szavazni. A V4 kormányfői a csúcstalálkozót megelőzően egyeztettek a lehetséges jelöltekről, találkoztak Angela Merkel német kancellárral is és Emmanuele Macron francia elnökkel. Mindkét politikust feltehetőleg arról tájékoztatják, hogy Timmermans ellen szavaznak majd.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a csúcstalálkozóra érkezve kijelentette: Timmermans "nem kompromisszumos jelölt", az EB eddigi első alelnöke "erősen megosztó szerepet tölt be Európában", és "semmiképp sem érti Közép-Európát, Európának a posztkommunista összeomlásból felemelkedő részét".

Morawiecki szerint az uniós tagállamok többsége azon az állásponton van, hogy egységteremtő, kompromisszum-keresésre képes jelöltet kell megtalálni.

"Attól tartok, hogy nem ő a megfelelő személy Európa egyesítésére, ugyanis az volt a benyomásunk korábban, hogy nem igazán viszonyul pozitívan a térségünkhöz" - mondta Andrej Babis cseh kormányfő a találkozóra érkezve.

Rámutatott, hogy a visegrádi négyek ellenzik minden jelenlegi listavezető kinevezését, ugyanakkor nincs közös jelöltjük a posztra.

Orbán Viktor levelet írt

Orbán Viktor magyar kormányfő levelet írt Joseph Daul néppárti elnöknek, jelezve: történelmi hibát követne el a pártcsalád, ha támogatásával Frans Timmermans lenne az Európai Bizottság elnöke.

A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy Frans Timmermans kerüljön az Európai Bizottság élére, ugyanis a szociáldemokrata csúcsjelölt Soros György embere – közölte Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Előzőleg Tobias Teuscher német EP-tisztségviselő számotl be arról, hogy a szociáldemokrata csúcsjelöltet javasolta kompromisszumos megoldásként a testület élére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×