eur:
393.19
usd:
367.87
bux:
66054.22
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: prezident.sk

Magyar bírót nevezett ki az új szlovák elnök

Zuzana Čaputová új szlovák köztársasági elnök Mészáros Lajost is kinevezte az Országos Bírósági Tanácsba.

Az Országos Bírósági Tanács a bírói testület legmagasabb szerve. A tanácsnak 18 tagja van, ebből kilencet az általános bíróságok bírái választják meg, hármat a parlament, míg hármat az államfő és hármat a kormány nevezi ki - írta a parameter.sk.

Az utóbbi két évtizedben alkotmánybíróként dolgozó Mészáros Lajos közölte: megtiszteltetés számára, hogy Zuzana Čaputová egyik első személyi döntéseként hozta meg ezt a határozatot.

Az Országos Bírósági Tanács feladata a bíróságok függetlenségének garantálása, és az egyik legfontosabb jogköre a személyi kérdéseket érinti: ez a testület határoz például a Legfelsőbb Bíróság elnökéről, dönt a bírák előmeneteléről, illetve arról, kik képviselik Szlovákiát az EU bíróságán, illetve az Európai Tanács Bíróságán. Az Országos Bírósági Tanács az új felállásban jövő hét hétfőn kezdi meg működését.

Mészáros Lajos jókai származású, Dunaszerdahelyen él, s ő volt a szlovák alkotmánybíróság első magyar nemzetiségű tagja.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×