INFORÁDIÓ 
2020. november 29. vasárnap
Taksony

ukrajna

donyec-medence

volodimir zelenszkij

Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálatának felvételén Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök (b) megbeszélést tart törvényhozókkal a kijevi államfői rezidencián 2019. méjus 21-én, a beiktatását követő napon. Zelenszkij elrendelte a parlament feloszlatását és előrehozott választásokat tűzött ki július 21-re, továbbá leváltotta Viktor Muzsenkót vezérkari főnököt és Ruszlan Homcsakot nevezte ki a helyére.

Újabb áldozatok, kemény választ ígért az új ukrán elnök

Infostart / MTI

Két ukrán katona életét vesztette, nyolc megsebesült péntekre virradóra a kelet-ukrajnai konfliktusövezetben, a Donyec-medencei szakadárok tüzérségi támadásai következtében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "kemény és a helyzetnek megfelelő" választ helyezett kilátásba.

"Az ukrán katonák lövetése újabb nyilvánvaló kísérlet a (minszki) tűzszüneti tárgyalások meghiúsítására.

Bárki is adta ki a parancsot, az ukrán fegyveres erők kemény és a helyzetnek megfelelő választ fognak adni"

- idézte Zelenszkijt a 112.ua ukrán hírportál az elnöki sajtószolgálatra hivatkozva.

Az államfő azt is közölte, hogy diplomáciai téren Ukrajna álláspontja a tűzszünet érvényesítését és a foglyok szabadon bocsátását illetően továbbra is szilárd és változatlan. Egyúttal a minszki megállapodások kirívó megsértéseként értékelte a tüzérség bevetését, ami szerinte arról tanúskodik, hogy a "zsoldosok részben kikerültek az (orosz) irányítás és ellenőrzés alól".

Zelenszkij annak a reményének adott hangot, hogy az "orosz fél visszaállítja az ellenőrzést ezen egységek fölött", és részvétét fejezte ki az elesett katonák családjainak.

Az ukrán Egyesített Erők Parancsnokságának Facebookon közzétett reggeli jelentése szerint pénteken a "fegyveresek" hétszer vették tűz alá az ukrán állásokat négy helyszínen. Novoluhanszk település közelében a minszki megállapodások által tiltott 122 milliméteres tüzérségi fegyvereket és 120 milliméteres aknavetőket vetettek be. A támadások következtében két ukrán katona meghalt, nyolc megsebesült.

A kelet-ukrajnai konfliktusövezetben a hét elején újultak ki a harcok, amelyek következtében kedden és szerdán három ukrán katona vesztette életét, és három megsebesült.

Volodimir Zelenszkij a harcok felújulásáért Oroszországot tette felelőssé. Szerdán a Facebook-oldalán azt üzente az orosz vezetésnek és a Donyec-medencei "orosz megszálló erők" parancsnokságának, hogy a fegyveres konfliktus kiélezése nem a legjobb alap a béketárgyalások újrakezdéséhez. Több hónapos szünet után szerdán ült össze Minszkben a Donyec-medencei fegyveres konfliktus tárgyalásos rendezésére életre hívott háromoldalú, Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló összekötő csoport.

Nyitókép: -
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018