eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök Kijevben, az elnöki hivatalban 2019. május 20-án. Az új államfő, aki ezen a napon tette le a hivatali esküt, fogadta Áder János köztársasági elnököt.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Zelenszkij: nem fogok alkudozni

Újabb tűzszünetről állapodtak meg a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére létrejött Kontaktcsoport tagjai. Ez lehet Zelenszkij újdonsült ukrán elnök első nagy politikai sikere. A hírre azonban árnyékot vetett ukrán katonák halála a konfliktus övezetében.

A fehérorosz fővárosban, Minszkben szerdán felújították a kelet-ukrajnai megbékélésre létrehozott háromoldalú csoport munkáját. Az Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőit tömörítő kontaktcsoport először ült össze az új ukrán elnök, Vlagyimir Zelenszkij megválasztása óta.

A kompromisszum ellenére az új elnök agresszornak és megszállónak nevezte az Ukrajna és a Nyugat által a konfliktus fenntartásával vádolt Oroszországot és azt mondta: „nem fog alkudozni a szuverén Ukrajna területéről”. Emellett azonban közölte, hogy konkrét, új javaslatokkal áll elő a helyzet rendezésére, és hogy nem kételkedik benne: a Don-medence visszatér majd Ukrajna fennhatósága alá.

A felek egyelőre abban állapodtak meg, hogy új tűzszüneti egyezményt vezetnek be a frontvonalon. Az alkut már a következő találkozó során, június 19-én aláírhatják.

A szembenálló erők szétválasztásában a külvilág által nem elismert lázadó területek, az úgynevezett Luganszki Népköztársaság és a Donyecki Népköztársaság vezetése is hajlandó részt venni. A térségben már mácius 8. óta tűzszünet van érvényben – igaz csak papíron, mert a felek azt állandóan megsértik.

Az alkura azonban árnyékot vetett 3 ukrán katona halála a tárgyalások előestéjén, illetve azok kezdete előtt. A rájuk tűzérségi tüzet zúdító lázadók – az ukrán média szerint – 1 főt veszítettek.

A minszki tárgyalásokkal egyidőben Zelenszkij elnök Brüsszelben járt, ahol közösen állt a média elé Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. Itt arról beszélt, hogy ugyan készen áll tárgyalni Oroszországgal és végrehajtani a Minszki megállapodást, Ukrajnának „először képessé kell válnia megvédeni magát és meg kell erősödnie gazdasági, politikai és katonai téren”.

Zelenszkij hozzátette: ebben a NATO-nak és az EU-nak kell segítenie.

Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével folytatott találkozóján azt mondta: egyik „fő feladata az orosz agressziónak való ellenállás és a nemzetközi támogatás megerősítése lesz”.

Az új ukrán elnök több brüsszeli találkozóján is sürgette, hogy közösen fokozzák az Oroszországra történő nyomást, hogy az engedje szabadon a „kercsi incidens” során őrizetbe vett ukrán tengerészeket.

Zelenszkij még megválasztása előtt arról beszélt, hogy akár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is hajlandó találkozni, hogy leállítsák a konfliktust és ezt tartja fő feladatának. Közölte azt is, hogy meg kell változtatni a Minszki tárgyalások formátumát.

Az ukránoknak nem kell félniük a NATO-tól és attól, hogy az ország egyszer a szövetség tagja lehet

- hangsúlyozta. Szólt arról is, hogy hamarosan üzleti vezetőkkel tárgyal a Don-medence fejlesztéséről. „Tudjuk, hogy a terület mindenképp visszatér és valakinek foglalkoznia kell vele” – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×