INFORÁDIÓ 
2019. december 12. csütörtök
Gabriella

ukrajna

oroszország

ebesz

Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök Kijevben, az elnöki hivatalban 2019. május 20-án. Az új államfő, aki ezen a napon tette le a hivatali esküt, fogadta Áder János köztársasági elnököt.

Zelenszkij: nem fogok alkudozni

Újabb tűzszünetről állapodtak meg a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére létrejött Kontaktcsoport tagjai. Ez lehet Zelenszkij újdonsült ukrán elnök első nagy politikai sikere. A hírre azonban árnyékot vetett ukrán katonák halála a konfliktus övezetében.

A fehérorosz fővárosban, Minszkben szerdán felújították a kelet-ukrajnai megbékélésre létrehozott háromoldalú csoport munkáját. Az Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőit tömörítő kontaktcsoport először ült össze az új ukrán elnök, Vlagyimir Zelenszkij megválasztása óta.

A kompromisszum ellenére az új elnök agresszornak és megszállónak nevezte az Ukrajna és a Nyugat által a konfliktus fenntartásával vádolt Oroszországot és azt mondta: „nem fog alkudozni a szuverén Ukrajna területéről”. Emellett azonban közölte, hogy konkrét, új javaslatokkal áll elő a helyzet rendezésére, és hogy nem kételkedik benne: a Don-medence visszatér majd Ukrajna fennhatósága alá.

A felek egyelőre abban állapodtak meg, hogy új tűzszüneti egyezményt vezetnek be a frontvonalon. Az alkut már a következő találkozó során, június 19-én aláírhatják.

A szembenálló erők szétválasztásában a külvilág által nem elismert lázadó területek, az úgynevezett Luganszki Népköztársaság és a Donyecki Népköztársaság vezetése is hajlandó részt venni. A térségben már mácius 8. óta tűzszünet van érvényben – igaz csak papíron, mert a felek azt állandóan megsértik.

Az alkura azonban árnyékot vetett 3 ukrán katona halála a tárgyalások előestéjén, illetve azok kezdete előtt. A rájuk tűzérségi tüzet zúdító lázadók – az ukrán média szerint – 1 főt veszítettek.

A minszki tárgyalásokkal egyidőben Zelenszkij elnök Brüsszelben járt, ahol közösen állt a média elé Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. Itt arról beszélt, hogy ugyan készen áll tárgyalni Oroszországgal és végrehajtani a Minszki megállapodást, Ukrajnának „először képessé kell válnia megvédeni magát és meg kell erősödnie gazdasági, politikai és katonai téren”.

Zelenszkij hozzátette: ebben a NATO-nak és az EU-nak kell segítenie.

Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével folytatott találkozóján azt mondta: egyik „fő feladata az orosz agressziónak való ellenállás és a nemzetközi támogatás megerősítése lesz”.

Az új ukrán elnök több brüsszeli találkozóján is sürgette, hogy közösen fokozzák az Oroszországra történő nyomást, hogy az engedje szabadon a „kercsi incidens” során őrizetbe vett ukrán tengerészeket.

Zelenszkij még megválasztása előtt arról beszélt, hogy akár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is hajlandó találkozni, hogy leállítsák a konfliktust és ezt tartja fő feladatának. Közölte azt is, hogy meg kell változtatni a Minszki tárgyalások formátumát.

Az ukránoknak nem kell félniük a NATO-tól és attól, hogy az ország egyszer a szövetség tagja lehet

- hangsúlyozta. Szólt arról is, hogy hamarosan üzleti vezetőkkel tárgyal a Don-medence fejlesztéséről. „Tudjuk, hogy a terület mindenképp visszatér és valakinek foglalkoznia kell vele” – mondta.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

190606 KUL1 1000 Zelenszkij ukrán konfliktus - Szvetnik
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018