eur:
392.24
usd:
366.66
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Szerbiai harckészültség: a szakértő szerint ez mindkét félnek intő jel

Ezek általában szimbolikus lépések, nem háborúra készülnek a felek, már csak a nemzetközi erők jelenléte miatt sem - mondta a szerbiai és koszovói helyzetről az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa-tanulmányok Tanszékének adjunktusa.

A jelenlegi konfliktus forrása egy korrupció elleni nyomozás volt, mely után letartóztattak észak-koszovói szerbeket és bosnyákokat – mondta Ördögh Tibor. Ennek végrehajtásához azonban a koszovói különleges erőknek be kellett menni Észak-Koszovó területére, erre azonban nincs jogosultságuk – tette hozzá a szakértő.

A koszovói szerbek barikádokat emeltek, ezzel nehezítve a különleges erők munkáját.

A koszovói elnök, Hashim Thaçi nyugalomra intette őket, és arra utasított, hagyják dolgozni a hatóságot. Ezzel nem sikerült enyhíteni a hangulatot, sőt Aleksandar Vučić szerb államfő pedig harckészültséget rendelt el.

A korábbiakhoz hasonlóan – amikor a koszovói elnök Észak-Koszovóba látogatott – most is délre vezényelhetik a szerb katonákat, hogy amint szükség lenne rájuk, bevethetők legyenek – vélekedett Ördögh Tibor, hozzátéve: ezek általában szimbolikus lépések, nem háborúra készülnek a felek, már csak a nemzetközi erők jelenléte miatt sem.

Mint a szakértő kiemelte: a konfliktus régi a térségben, ebben a helyzetben ismét magasra hágott. Ez lépéskényszert eredményezett a feleknél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×