eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
2014. március 14-i kép Omar Haszan Ahmed el-Besír szudáni államfőről a nyolc kelet-afrikai országot tömörítő kereskedelmi szervezet, a Kormányközi Fejlesztési Hatóság (IGAD) csúcstalálkozóján az etióp fővárosban, Addisz-Abebában. Az országot közel harminc éve vezető el-Besír 2019. április 11-én lemondott posztjáról, amit elhúzódó tüntetéssorozat előzött meg.
Nyitókép: MTI/EPA/Daniel Getachew

Válság Szudánban: lemondott az elnök, lépett a hadsereg

Katonai hatalomátvételről szólnak a hírek, de ezt hivatalosan nem erősítették meg. Szemtanúk szerint ugyanakkor a hadsereg megszállta az államfő vezette kormánypárt székházát.

Lemondott Omar el-Besír szudáni elnök, és konzultációk kezdődtek Kartúmban egy "átmeneti tanács" megalakításáról - közölte egy tartományi miniszter az al-Hadasz tévével. A Reuters hírügynökségnek más, meg nem nevezett kormányzati források is megerősítették az információt.

Közben híresztelések kaptak lábra arról a Sky News Arabíja arab nyelvű hírtelevízió szerint, hogy katonai hatalomátvétel történt, és Besír házi őrizetben van.

Ádel Mahdzsúb Huszein, Észak-Dárfúr állam gazdasági minisztere azt mondta a dubaji székhelyű al-Hadasz tévének: "konzultációk folynak egy katonai tanács megalakításáról, amely átvenné a hatalmat, miután Besír elnök lemondott."

Közben egy szemtanú arról beszélt a Reutersnek, hogy katonák szállták meg az államfő vezette kormánypárt székházát. Az AP hírügynökség pedig úgy számolt be a csütörtök reggeli eseményekről meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva, hogy a hadsereg lemondásra kényszerítette Omar el-Besír elnököt. Az elnök lemondásának körülményei egyelőre nem világosak - tették hozzá a jelentésben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×