eur:
394.03
usd:
368.31
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
New York, 2018. augusztus 22. Michael Cohen, az amerikai elnök, Donald Trump egykori ügyvédje távozik meghallgatásáról a szövetségi bíróság épületéből, New Yorkban 2018. augusztus 21-én. Michael Cohen, akit banki és adócsalással, valamint a kampányfinanszírozási törvény megsértésével gyanúsítanak, a bíróságon vádalkut kötött és bűnösnek mondta magát többrendbeli adócsalásban és egy rendbeli banki csalásban. Eskü alatt vallotta, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány során Trump utasítására fizetett két olyan nőnek a hallgatásáért, akik azt állították, hogy évekkel korábban viszonyuk volt az akkor még üzletember Trumppal. (MTI/EPA/Jason Szenes)
Nyitókép: MTI/EPA/Jason Szenes

Trump volt ügyvédje információkat adna ki kevesebb börtönbüntetésért

Donald Trump amerikai elnök volt ügyvédje, Michael Cohen felajánlotta együttműködését a kongresszus demokrata párti politikusainak a Trump ellen indított vizsgálatokhoz, és cserébe azt kérte, kevesebb időt kelljen börtönben töltenie - vált ismertté csütörtökön.

Michael Cohent háromévi börtönbüntetésre ítélték adó- és banki csalásokért, a kampányfinanszírozási törvény megsértéséért, valamint a hatóságok félrevezetéséért. Büntetését májusban kellene megkezdenie.

A per közben az ügyvédi kamarából is kizárt Cohen ügyvédjei csütörtökön levelet írtak kongresszusi politikusoknak és közölték,

ügyfelük nemrégiben hozzáfért olyan dokumentumokhoz, amelyeket 2018-as rajtaütésekor a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) lefoglalt. Ezek alapján Cohen további részletes betekintést adhatna Donald Trump ügyeiről,

segítve ezzel a demokraták vizsgálatait.

Ügyvédjei szerint több mint 14 millió fájlról van szó, és ezek átvizsgálásához Cohennak több szabadon, tehát börtönön kívül töltött időre lenne szüksége, hogy érdemben segíthesse a demokratákat. Levelükben az ügyvédek azt is felvetették: a demokrata politikusoknak tanúsítaniuk kellene, hogy Michael Cohen hasznos és segítőkész tanú volt a Donald Trump feltételezett ügyeinek nyomozása során.

Amerikai kommentárok szerint az ügyvédek azt szeretnék elérni, hogy a kongresszusi politikusok támogatása - vagy legalábbis Cohen szerepének elismerése - meggyőzze a manhattani szövetségi ügyészeket arról, hogy Cohen fontos a további vizsgálatokhoz, ezért érdemes arra, hogy vagy később kezdje meg büntetése letöltését, vagy csökkentsék börtönbüntetése mértékét.

A levélről, amelyet az ügyvédek csakis demokrata párti törvényhozóknak küldtek el, a The New York Times című lap és a CNN hírtelevízió is beszámolt, miután egy-egy levélmásolatot ezek a szerkesztőségek is megkaptak.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×