eur:
393.52
usd:
364.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megrongálták Marx Károly londoni síremlékét

Az észak-londoni Highgate temetőjében megrongálták Marx Károlyn lévő síremlékét, az elkövetők kalapáccsal több helyen is megcsorbították az emlékmű márványtábláját.

A temető szóvivője elmondta, hogy hétfőn fedezték fel a rongálást, ám nem tudják, mikor történt. Úgy vélik, hogy valamikor az elmúlt néhány napban.

Szemtanút nem találtak.

A márványtábla a Londonban 1883-ban elhunyt német filozófus síremlékének legrégebbi része a sírban eltemetettek, Marx, felesége és unokájuk nevével.

Marx Károly (1818-1883) 1849-ben telepedett le Londonban és egészen haláláig élt ott.

A márványtáblát az 1880-as években állított eredeti síremlékből kiemelték, amikor 1956-ban a brit kommunista párt a temető egy központi helyén Marx mellszobrával a tetején nagyszabású síremléket emelt 50 méterre az eredeti sírtól a Kommunista kiáltvány társszerzőjenek, A tőke című kötetek szerzőjének. A Marx-házaspár maradványainak áthelyezése ellentmondásos döntés volt a hidegháború idején.

Ian Dungavell, a temető barátai alapítványának vezetője szerint ez egy értelmetlen vandalizmus volt és nem politika szándékból történt.

"Nem kell marxistának lenni ahhoz, hogy a síremléket fontos emlékműnek tartsuk" - hangoztatta. Az illetékes ígéretet tett arra, hogy segítenek az emlékmű helyreállításában.

Nem ez az első alkalom, hogy az örökségvédelem alatt álló emlékművet megrongálták. 1979-ben egy csőbombával a szobor arcának egy részét felrobbantották és szvasztikát is festettek rá.

Az elmúlt hetekben több történelmi műemléket ért támadás a brit fővárosban. Festékkel öntötték le Winston Churchill néhai kormányfő szobrát és a királyi légierő bombázóinak második világháborús emlékművét a Green Parkban.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×