eur:
392.88
usd:
366.58
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Lavinaveszélyre figyelmeztető közlekedési jelzőtábla az ausztriai Filzmoosban 2019. január 8-án. Ausztria több tartományában nagy a lavinaveszély az utóbbi napokban lehullott, jelentős mennyiségű hó miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Egy tucat település teljesen elérhetetlen Ausztriában

Ausztriában emberfeletti küzdelmet vívnak a hóval, miközben folyamatos az utánpótlás. A felmelegedés miatt lavinaveszély van az Alpok számos pontján, köztük több, a magyarok körében is kedvelt síterepen. Az InfoRádiónak nyilatkozó síoktató hangsúlyozza, szigorúan tilos elhagyni a kijelölt sípályákat.

A továbbra is folytatódó heves havazás több mint 180 utcát torlaszolt el Ausztriában. Az osztrák közszolgálati média (ORF) összesítése szerint legalább egy tucat település vált elérhetetlenné az országban.

A lavinaveszély az ország egyes régióiban a hétvégi szinthez képest ismét magasabb lett.

Az InfoRádiónak nyilatkozó síoktató szerint a térségben nem szokatlan a nagy havazás és a hatalmas hómennyiség, de az, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi csapadék képződjön, valóban nem mindennapi. Olyan előfordul évente, hogy az obertauerni hágót lavinaveszély miatt lezárják, illetve, ha kell és tudják, lerobbantják a felgyülemlett, veszélyes hótömeget – tette hozzá Tihanyi Zsolt.

Az óriási hómennyiség és az ezt folyamatosan építő erős szél miatt ez az intézkedés most a szokottnál tovább tart.

A szakember hangsúlyozta: szigorúan tilos elhagyni a kijelölt sípályákat, sőt a veszély miatt egyes hivatalos útvonalakat is lezártak. A nagy havazás elmúlt másfél hetében jöttek hírek halálos áldozatokról, többen a tilalom ellenére is pályán kívül síelnek - mondta Tihanyi Zsolt.

A síoktató azt javasolja, hogy az érdeklődők az osztrák híreket olvassák, mivel azok nagyon naprakészek, de a fórumok, közösségi oldalak is hasznos információkat adnak ilyenkor. Mint mondta, Ausztriában kötelező a jó minőségű téligumi, illetve azoknál a gépjárműveknél, amelyek nem négy kerék meghajtásúak, a hóláncot is megkövetelik a jogszabályok.

Tihanyi Zsolt tapasztalatai szerint a hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a helyzetet megoldják, és a 17 ezer elzárt embert kiszabadítsák a hó fogságából. A cél érdekében a katonaságot is bevetették.

Az ötfokozatú lavinaskálán ötös, azaz legmagasabb szintű a lavinaveszély Ausztria Voralberg és Tirol tartományában.

Vorarlbergbe a magas lavinaveszély mellé 65-100 centiméternyi friss hó érkezett hétfő reggelre, és további 30-50 centiméter hóesésre lehet számítani.

Filzmoos, 2019. január 8.
Háztetőről lapátolnak le havat az ausztriai Filzmoosban 2019. január 8-án. Ausztria több tartományában nagy a lavinaveszély az utóbbi napokban lehullott, jelentős mennyiségű hó miatt.
MTI/EPA/Christian Bruna
Háztetőről lapátolnak le havat az ausztriai Filzmoosban. Ausztria több tartományában nagy a lavinaveszély az utóbbi napokban lehullott, jelentős mennyiségű hó miatt. MTI/EPA/Christian Bruna

Az osztrák meteorológiai szolgálat szerint Vorarlberg és Tirol tartományok egyes területein akár plusz 5 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet. Az osztrák lavinaelőrejelző-központ jelentése szerint

a felmelegedés jelentősen növeli az esélyt a spontán száraz lavinák lezúdulására,

elsősorban a közepesen magas és a magas területeken. A lavinaveszély miatt hétfőre számos vorarlbergi helység vált megközelíthetetlenné közúton.

Tirolban a tartós havazás miatt problémák voltak az áramellátással is, hétfőn délelőtt 11 községben több mint ezer háztartás maradt áram nélkül.

Salzburg tartomány egyes részein, egyebek mellett a Magas-Tauern hegyvonulatokban hétfő óta szintén a legmagasabb fokozatú lavinaveszély van érvényben. A térségben továbbra is havazik és viharos szél fúj, a hétfőre virradó éjszaka folyamán több lavina is lezúdult. Személyi sérülésről az eddigiekben nem érkezett hír.

A havazás miatt Salzburg tartományban a hó több községet és számot utcát zárt el, ami összesen több ezer ember érint. Biztonsági megfontolásból több mint 30 iskola ki sem nyitott hétfőn.

Mintegy 180 ember rekedt az Alsó-Ausztria tartományban lévő Hochkarnál, mivel hétfőn, a korai órákban ismét le kellett zárni az ottani síterepre vezető alpesi útvonalat. A térségben

az úttestre lavinák gördültek le.

A polgármester elmondása szerint a helyzet kritikusnak számít, teljes áramszünet van, vészhelyzeti generátorok működnek. A térségben hétfőre 40 centiméter friss hó hullott, valamint viharos szél is fúj. A hochkari alpesi útvonalat, illetve Hochkart már múlt szerdán katasztrófaterületté nyilvánították.

Felső-Ausztria tartomány hegyvidéki részein is nagy a lavinaveszély, az ötfokozatú lavinaskálán négyes besorolású. Közlekedési fennakadásokkal itt is számolni kell. Mintegy 1000 tűzoltót és több száz katonát vezényeltek ki hóeltakarítási munkálatokra.

Felső-Stájeroszágban is négyes fokozatú lavinaveszély van érvényben. Vasárnap este még mindig több mint 1000 ember rekedt a havazás miatt a térségben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×