eur:
390.78
usd:
358.96
bux:
72525.51
2024. július 19. péntek Emília
Lavinaveszélyre figyelmeztető közlekedési jelzőtábla az ausztriai Filzmoosban 2019. január 8-án. Ausztria több tartományában nagy a lavinaveszély az utóbbi napokban lehullott, jelentős mennyiségű hó miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Egy tucat település teljesen elérhetetlen Ausztriában

Ausztriában emberfeletti küzdelmet vívnak a hóval, miközben folyamatos az utánpótlás. A felmelegedés miatt lavinaveszély van az Alpok számos pontján, köztük több, a magyarok körében is kedvelt síterepen. Az InfoRádiónak nyilatkozó síoktató hangsúlyozza, szigorúan tilos elhagyni a kijelölt sípályákat.

A továbbra is folytatódó heves havazás több mint 180 utcát torlaszolt el Ausztriában. Az osztrák közszolgálati média (ORF) összesítése szerint legalább egy tucat település vált elérhetetlenné az országban.

A lavinaveszély az ország egyes régióiban a hétvégi szinthez képest ismét magasabb lett.

Az InfoRádiónak nyilatkozó síoktató szerint a térségben nem szokatlan a nagy havazás és a hatalmas hómennyiség, de az, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi csapadék képződjön, valóban nem mindennapi. Olyan előfordul évente, hogy az obertauerni hágót lavinaveszély miatt lezárják, illetve, ha kell és tudják, lerobbantják a felgyülemlett, veszélyes hótömeget – tette hozzá Tihanyi Zsolt.

Az óriási hómennyiség és az ezt folyamatosan építő erős szél miatt ez az intézkedés most a szokottnál tovább tart.

A szakember hangsúlyozta: szigorúan tilos elhagyni a kijelölt sípályákat, sőt a veszély miatt egyes hivatalos útvonalakat is lezártak. A nagy havazás elmúlt másfél hetében jöttek hírek halálos áldozatokról, többen a tilalom ellenére is pályán kívül síelnek - mondta Tihanyi Zsolt.

A síoktató azt javasolja, hogy az érdeklődők az osztrák híreket olvassák, mivel azok nagyon naprakészek, de a fórumok, közösségi oldalak is hasznos információkat adnak ilyenkor. Mint mondta, Ausztriában kötelező a jó minőségű téligumi, illetve azoknál a gépjárműveknél, amelyek nem négy kerék meghajtásúak, a hóláncot is megkövetelik a jogszabályok.

Tihanyi Zsolt tapasztalatai szerint a hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a helyzetet megoldják, és a 17 ezer elzárt embert kiszabadítsák a hó fogságából. A cél érdekében a katonaságot is bevetették.

Az ötfokozatú lavinaskálán ötös, azaz legmagasabb szintű a lavinaveszély Ausztria Voralberg és Tirol tartományában.

Vorarlbergbe a magas lavinaveszély mellé 65-100 centiméternyi friss hó érkezett hétfő reggelre, és további 30-50 centiméter hóesésre lehet számítani.

Filzmoos, 2019. január 8.
Háztetőről lapátolnak le havat az ausztriai Filzmoosban 2019. január 8-án. Ausztria több tartományában nagy a lavinaveszély az utóbbi napokban lehullott, jelentős mennyiségű hó miatt.
MTI/EPA/Christian Bruna
Háztetőről lapátolnak le havat az ausztriai Filzmoosban. Ausztria több tartományában nagy a lavinaveszély az utóbbi napokban lehullott, jelentős mennyiségű hó miatt. MTI/EPA/Christian Bruna

Az osztrák meteorológiai szolgálat szerint Vorarlberg és Tirol tartományok egyes területein akár plusz 5 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet. Az osztrák lavinaelőrejelző-központ jelentése szerint

a felmelegedés jelentősen növeli az esélyt a spontán száraz lavinák lezúdulására,

elsősorban a közepesen magas és a magas területeken. A lavinaveszély miatt hétfőre számos vorarlbergi helység vált megközelíthetetlenné közúton.

Tirolban a tartós havazás miatt problémák voltak az áramellátással is, hétfőn délelőtt 11 községben több mint ezer háztartás maradt áram nélkül.

Salzburg tartomány egyes részein, egyebek mellett a Magas-Tauern hegyvonulatokban hétfő óta szintén a legmagasabb fokozatú lavinaveszély van érvényben. A térségben továbbra is havazik és viharos szél fúj, a hétfőre virradó éjszaka folyamán több lavina is lezúdult. Személyi sérülésről az eddigiekben nem érkezett hír.

A havazás miatt Salzburg tartományban a hó több községet és számot utcát zárt el, ami összesen több ezer ember érint. Biztonsági megfontolásból több mint 30 iskola ki sem nyitott hétfőn.

Mintegy 180 ember rekedt az Alsó-Ausztria tartományban lévő Hochkarnál, mivel hétfőn, a korai órákban ismét le kellett zárni az ottani síterepre vezető alpesi útvonalat. A térségben

az úttestre lavinák gördültek le.

A polgármester elmondása szerint a helyzet kritikusnak számít, teljes áramszünet van, vészhelyzeti generátorok működnek. A térségben hétfőre 40 centiméter friss hó hullott, valamint viharos szél is fúj. A hochkari alpesi útvonalat, illetve Hochkart már múlt szerdán katasztrófaterületté nyilvánították.

Felső-Ausztria tartomány hegyvidéki részein is nagy a lavinaveszély, az ötfokozatú lavinaskálán négyes besorolású. Közlekedési fennakadásokkal itt is számolni kell. Mintegy 1000 tűzoltót és több száz katonát vezényeltek ki hóeltakarítási munkálatokra.

Felső-Stájeroszágban is négyes fokozatú lavinaveszély van érvényben. Vasárnap este még mindig több mint 1000 ember rekedt a havazás miatt a térségben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk
Mezőgazdaság

A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A 2022-es évhez hasonlóan idén is fennáll a veszélye annak, hogy a forróság akár egy százalékkal csökkentse a hazai GDP-növekedést – mondta az InfoRádióban a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Regős Gábor szerint leghamarabb október-november környékén derülhet ki, hogy az agrárium a harmadik negyedév végéig milyen mértékben járul hozzá a GDP alakulásához.

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×