eur:
394.52
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Rettegett Ivánt visszakapják az ukránok

A Szovjetunió német megszállása alatt egy dnyepropetrovszki (ma: Dnyipro) múzeumból eltűnt monumentális történelmi festményt szolgáltat vissza Ukrajnának az Egyesült Államok - jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium.

A 2,3 x 2,6 méteres festmény Rettegett Ivánt ábrázolja, amint elszontyolodva távozik lóháton a Kremlből politikai ellenfelei elől menekülve. Ukrán művészettörténészek szerint Mihajlo Panyin ukrán festőművész 1911-es diplomamunkájáról van szó, amely 1941-ig a Dnyepropetrovszki (ma: Dnyipro) Művészeti Múzeum állandó kiállításának részét képezte.

A festményt tavaly akarta elárvereztetni egy idős connecticuti házaspár, amely évtizedeken át abban a hitben élt, hogy egy másolatról van szó. A rejtélyes eredetű kép azzal a házzal együtt került 1987-ben a birtokukba, amelyet egy másik pár 1962-ben vásárolt egy 1946-ban bevándorolt, 1986-ban leszármazottak nélkül elhunyt svájci állampolgártól, a svájci hadsereg egykori tagjától.

Az ukrajnai múzeum az árverési katalógusban figyelt a festményre, amelyet az FBI lefoglalt. Amikor megtudták, hogy egy lopott festményt őriztek ridgefieldi otthonukban - ahol még egy különleges, napfényes termet is építettek a bemutatására 37 ezer dollárért -, a tulajdonosok, David és Gabby Tracy, önként felajánlották a kép visszaadását.

A 84 éves Gabby Tracy, aki szlovákiai holokauszttúlélő - apja, Samuel Weiss koncentrációs táborban halt meg -, azt mondta a CNN-nek,

miután értesültek a kép történetéről, fel sem merült, hogy ne adják vissza a jogos tulajdonosnak, az ukrán népnek.

Az asszony elmondta, hogy számos családi összejövetelt és rendezvényt tartottak a nagyméretű festmény előtt, amelyet látogatóik is mind megcsodáltak.

A "Rettegett Iván titokban távozik az opricsnyina elől" című festményt - előtörténetének ismerete nélkül - 5000 dolláros kiinduló áron javasolta eladásra kínálni a megkeresett aukciósház.

Arról, hogy a festmény miként tűnt el a múzeumból és hogyan került a svájci katonához, semmit sem sikerült kideríteni.

A washingtoni ukrán nagykövetség közleménye szerint ez az első eset, hogy a két ország hatóságai együttműködtek lopott kulturális javak visszaszerzésében.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×