INFORÁDIÓ
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia

franciaország

bevándorlás

népszámlálás

Franciaország lakosságának 6,7 százaléka külföldi

Infostart / MTI

Franciaország lakosságának 6,7 százaléka volt külföldi 2015-ben a francia statisztikai intézet (INSEE) szerint, amely internetes oldalán tette közzé a 2015. évi népszámláláson alapuló bevándorlási adatok összegzését.

"Franciaországban 4,4 millió külföldi él, azaz a teljes népesség 6,7 százaléka" - írta az INSEE a december elején közzétett összesítésben, amelyet szerdán ismertetett az AFP francia hírügynökség.

A bevándoroltak (külföldön született, de Franciaországban honosított személyek) 6,2 millióan voltak, azaz a teljes lakosság 9,3 százalékát tették ki.

A szomszéd országokkal összehasonlítva Németországban és az Egyesült Királyságban él a "legtöbb külföldi", míg Franciaországban és Olaszországban a százalékarányuk megfelel az európai átlagnak"

- írta a statisztikai intézet.

A származásukat tekintve 2015-ben a Franciaországban élő bevándoroltak 44,6 százaléka született Afrikában és 35,4 százalékuk Európában. A leggyakoribb származási országok Algéria (12,8 százalék), Marokkó (12 százalék), Portugália (10,1 százalék) és Olaszország (4,6 százalék).

A munkaerőpiacon a bevándorolt férfiak 66 százalékának van állása, míg nem bevándoroltaknál ez az arány 69 százalék. A nők esetében a bevándoroltak 48 százaléka foglalkoztatott, míg a nem bevándoroltaknak 63 százaléka - közölte 2017-es adatokra hivatkozva az INSEE.

Az 1970-es évek közepéig a bevándorlók többsége férfi volt, aki a háború utáni helyreállítás, majd a gazdasági csoda "dicsőséges 30 éve" kiváltotta munkaerő-igényt elégítette ki. 1974-ben a rosszabbodó gazdasági feltételek mellett korlátozódott a munkalehetőségekkel kapcsolatos bevándorlás, ennek a helyét a családegyesítő bevándorlás vette át.

Azóta növekszik a nők aránya a bevándorlási hullámban, 2015-ben a bevándoroltak 51 százaléka volt nő, szemben az 1968-as 44 százalékkal - közölte a francia statisztikai intézet.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018