eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Kisebb csata alakult ki az Amnesty és Svédország között romaügyben

Bírálta Svédországot az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet, mert szerinte az országban diszkriminálnak bizonyos európai uniós országokból érkező romákat. A skandináv állam válaszolt.

"Hideg fogadtatás" című jelentésében a szervezet azzal vádolja a svéd hatóságokat, hogy nem tesznek meg mindent az EU-ból érkező, "kiemelten veszélyeztetett" emberek megsegítése érdekében.

A jelentés összeállítása során

58 romániai - többségében roma származású - állampolgárral készítettek interjút.

A készítők egyebek mellett azt vetik a svéd rendőrök szemére, hogy

zaklatják azokat az uniós állampolgárokat, akik koldulnak, illetve több helyen megtagadják tőlük az alapvető egészségügyi szolgáltatásokat is.

A jelentés elismeréssel szól azonban néhány olyan svéd városról, amely hosszútávra nyújt szállást az érkezőknek, így biztosítva számukra lehetőséget, hogy terveket szőjenek a jövőre nézve, elsősorban a munkakeresést illetően.

A helyi hatóságok azzal az indokkal utasították el a szervezet vádjait, hogy

ezek az emberek csupán az EU-n belüli szabad mozgást gyakorolják, és mindössze "ideiglenesen" tartózkodnak Svédország területén.

A jelentés szerint több ezer, az Európai Unióból érkezett bevándorló él jelenleg Svédország szerte rossz, veszélyes körülmények között.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×