eur:
393.77
usd:
367.94
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay.com

Szalmonellajárvány tört ki hálaadás előtt az Egyesült Államokban

Az egészségügyi hatóságok egy éve vakarják a fejüket, honnan tör elő időről időre a szalmonella.

Már a célegyenesben vannak a hálaadás készületei az Amerikai Egyesült Államokban, éppen a legrosszabbkor tört ki a szalmonellajárvány. A fertőzés ráadásul épp az ünnep egyik legfontosabb ételének alapanyagát, a nyers pulykahúst érinti, ezért az Amerikai Élelmiszer-biztonsági Hivatal elrendelte az érintett termékek visszahívását - olvasható a CNN-en.

Szeptember 11-én csomagolták és szállították ki az ország számtalan pontjára a Jennie-O Turkey Sales-nél azokat a pulykahúsalapú élelmiszereket, amelyekben a vírus törzsét az ellenőrök most kimutatták;

alig hetekkel azután, hogy egy hasonló járvány 164 embert megbetegített az USA 35 államában. Akkor több tucatnyian kórházba kerültek, egy fogyasztó pedig életét is vesztette.

A hatóságok azt javasolják, hogy ha valaki a közelmúltban pulykahúst vásárolt, nagyon alaposan mosson kezet, az olvasztást pedig a hűtőben ajánlják felolvasztani, semmiképp sem a konyhapulton. A pulykát pedig előkészítés után meg kell sütni vagy főzni.

A szalmonella egyébként gyakori "vendég" az Egyesült Államokban, évente mintegy 1 millió fertőzést regisztrálnak az egészségügyben, de a valós esetszám ennél kétszázezerrel is magasabb lehet.

A mostani járvány kiindulópontja szakmai feltételezések szerint 2017 novembere lehet, de többet nem tudnak róla, mivel feldolgozott élelmiszerekben éppúgy megtalálták a vírus törzsét, mint kisállat-eledelben.

A szalmonellafertőzés tünetei közé tartozik a láz, a hasfájás, a gyomorgörcs, a tünetek 4-7 napot követően múlnak csak el, de idősek, gyermekek, legyengült szervezetűek esetében akár végzetes is lehet.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×