eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Szalmonellajárvány tört ki hálaadás előtt az Egyesült Államokban

Az egészségügyi hatóságok egy éve vakarják a fejüket, honnan tör elő időről időre a szalmonella.

Már a célegyenesben vannak a hálaadás készületei az Amerikai Egyesült Államokban, éppen a legrosszabbkor tört ki a szalmonellajárvány. A fertőzés ráadásul épp az ünnep egyik legfontosabb ételének alapanyagát, a nyers pulykahúst érinti, ezért az Amerikai Élelmiszer-biztonsági Hivatal elrendelte az érintett termékek visszahívását - olvasható a CNN-en.

Szeptember 11-én csomagolták és szállították ki az ország számtalan pontjára a Jennie-O Turkey Sales-nél azokat a pulykahúsalapú élelmiszereket, amelyekben a vírus törzsét az ellenőrök most kimutatták;

alig hetekkel azután, hogy egy hasonló járvány 164 embert megbetegített az USA 35 államában. Akkor több tucatnyian kórházba kerültek, egy fogyasztó pedig életét is vesztette.

A hatóságok azt javasolják, hogy ha valaki a közelmúltban pulykahúst vásárolt, nagyon alaposan mosson kezet, az olvasztást pedig a hűtőben ajánlják felolvasztani, semmiképp sem a konyhapulton. A pulykát pedig előkészítés után meg kell sütni vagy főzni.

A szalmonella egyébként gyakori "vendég" az Egyesült Államokban, évente mintegy 1 millió fertőzést regisztrálnak az egészségügyben, de a valós esetszám ennél kétszázezerrel is magasabb lehet.

A mostani járvány kiindulópontja szakmai feltételezések szerint 2017 novembere lehet, de többet nem tudnak róla, mivel feldolgozott élelmiszerekben éppúgy megtalálták a vírus törzsét, mint kisállat-eledelben.

A szalmonellafertőzés tünetei közé tartozik a láz, a hasfájás, a gyomorgörcs, a tünetek 4-7 napot követően múlnak csak el, de idősek, gyermekek, legyengült szervezetűek esetében akár végzetes is lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×