eur:
392.13
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Tizenegy embert ölt meg a pittsburghi lövöldöző

A hatóságok azonosították a pittsburghi lövöldözés elkövetőjét: a legfrissebb értesülések szerint tizenegy ember haláláért felelős Robert Bowers a negyvenes éveiben jár - mondta el egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő szombaton.

Bowers egy csecsemő névadó ünnepségén nyitott tüzet az Élet Fája zsinagógában, a pennsylvaniai Pittsburghben. "Minden zsidónak meg kell halnia!" - kiáltotta a támadó, aki egy AR-15-ös gépkarabéllyal és két kézifegyverrel volt felszerelkezve.

Úgy tudni, hogy önként megadta magát, majd kórházba szállították.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint hat ember sebesült meg a lövöldözésben, köztük négy rendőr. Az ügyben a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot indított.

A város közbiztonságáért felelős Wendell Hissirch gyűlölet-bűncselekménynek minősítette a lövöldözést.

Donald Trump amerikai elnök azt mondta: határozottan úgy tűnik, hogy a támadó antiszemita indíttatásból követte el a bűncselekményt. Trump jelezte: a történtek miatt fontolgatja a szombatra tervezett murphysborói kampányesemény lemondását.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Twitteren együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és az Egyesült Államoknak, "borzalmas antiszemita erőszakcselekménynek" nevezve a történteket.

Mike Pence amerikai alelnök is elítélte a vallásszabadság elleni, "ördögi" támadást.

A zsidó közösségeket és szervezeteket tömörítő Zsidó Világkongresszust (WJC) vezető Ronald Lauder közleményében "förtelmes terrorcselekménynek" nevezte a lövöldözést. Lauder szerint nemcsak a zsidókat, de egész Amerikát támadás érte.

"Amerika erősebb, mint egy romlott, vakbuzgó antiszemita tettei" - reagált az eseményekre a zsidó vallást követő Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya.

"Egyesülnünk kell a gyűlölettel és a gonosszal szemben" - írta a Twitteren. Az Élet Fája zsinagóga honlapján konzervatív, hagyományhű, de egyben progresszív és egyenlőségre törekvő hitközségként írja le magát. Amint Jeff Finkelstein, Pittsburgh város zsidó közösségének elnöke elmondta, szombat reggel a zsinagógába 50-60 ember szokott járni. Pittsburgh Squirrel Hill negyedében, ahol a zsinagóga áll, a pittsburghi zsidóság mintegy fele él.

Az elmúlt évek legvéresebb amerikai ámokfutásai

1966. augusztus 1. - A Texasi Egyetem egyik tornyából egy ámokfutó több mint egy órán át lövöldözött a járókelőkre és megölt 14 embert.

1984. július 18. - A kaliforniai San Ysidróban, egy gyorsétteremben egy 41 éves férfi válogatás nélkül agyonlőtt 21 embert. A támadóval egy rendőr végzett.

1991. október 16. - Egy munkanélküli férfi a texasi Killen városának népszerű vendéglőjében 23 embert meggyilkolt, majd magával is végzett.

1999. április 21. - A coloradói Columbine középiskolájában két tizenéves diák ámokfutása közben golyókkal, kézigránátokkal és plasztikbombákkal 13 embert lőtt le, majd öngyilkosságot követett el.

2007. április 16. - A Virginiai Műszaki Egyetemen egy diák 32 embert ölt meg, ez a legsúlyosabb mészárlás, amely amerikai iskolában történt.

2009. április 3. - A New York szövetségi állambeli Binghamton egyik közigazgatási épületében 13 embert lőtt le egy férfi.

2009. november 5. - A texasi Fort Hood katonai bázison a hadsereg egyik pszichiátere Allah Akbar! (Isten hatalmas) felkiáltással nyitott tüzet bajtársaira, akik közül 13-mal végzett, 42-t megsebesített. Ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó tömeggyilkosság, amelyet amerikai támaszponton valaha is elkövettek.

2012. július 20. - A Colorado állambeli Aurora egyik mozijában egy Batman-film éjféli premierjén egy 27 éves férfi 12 embert megölt, 70-et pedig megsebesített.

2012. december 14. - A Connecticut szövetségi állambeli Newtownban egy 20 éves férfi 26 embert, köztük 20 gyereket ölt meg egy iskolában. A támadó végül magával is végzett.

2015. december 2. - A kaliforniai San Bernardinóban egy szociális központban 14 emberrel végzett egy házaspár, akik ugyan elmenekültek a helyszínről, de néhány órával később agyonlőtte őket a rendőrség.

2016. június 12. - A floridai Orlando egyik melegbárjában egy géppuskával felfegyverzett férfi az ámokfutás során 49 emberrel végzett és 53-at sebesített meg. A magát iszlám harcosnak nevező merénylőt a rendőrök lelőtték.

2017. október 2. - A nevadai Las Vegasban egy szálloda 32. emeletéről egy férfi tüzet nyitott a hotel mellett rendezett countryfesztivál vendégeire. Ámokfutása 58 ember életét követelte, 851-en sebesültek meg. Az Egyesült Államok legvéresebb ámokfutását elkövető férfi öngyilkos lett mielőtt a rendőrség bejutott volna szállodai szobájába.

2017. november 5. - 26 embert megölt és több mint 30-at megsebesített egy fegyveres támadó a dél-texasi Sutherland Springs település baptista templomában. Az elkövető egy stresszben szenvedő katona volt, aki menekülés közben agyonlőtte magát.

2018. február 14. - A floridai Parkland városka középiskolájában egy agresszív magatartása miatt korábban kicsapott 17 éves diák, Nikolaus Cruz 17 embert mészárolt le, 17-et megsebesített. A tettest letartóztatták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×