eur:
394.93
usd:
371.7
bux:
66310.02
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: MTI/AP/Andreea Alexandru

Elszakadt az ukrán ortodox egyház

Az eddigi Moszkva-függőség végét a konstantinápolyi ortodox szinóduson jelentették be. Moszkva jóvátehetetlen következményekről beszél, az ukrán elnök üdvözölte a döntést.

A konstantinápolyi ortodox szinódus csütörtökön megerősítette jóváhagyását, így az ukrán ortodox egyház - szándékának megfelelően - leválhat az oroszról.

Emmanuel francia metropolita a tanácskozás után újságírókkal közölte, helyénvalónak találták az ukrán kérést, egyszersmind érvénytelenítetté Filaret és Makarij metropolita - az ukrán autokefál egyház vezetői - korábbi kiátkozását. Mindkettőjüket az orosz ortodox egyház sújtotta átokkal, amire válaszul szakadár egyházat alapítottak Ukrajnában. A mostani döntéssel helyreállt papi és hierarchikus rangjuk is.

"Legalizálta az egyházszakadást a konstantinápolyi patriarchátus, ami jóvátehetetlen következményekhez vezet a világ ortodoxiája számára"

- ez pedig már az orosz vélemény. Alexandr Volkov, Kirill moszkvai pátriárka sajtótitkára a TASZSZ hírügynökségnek reagálva elmondta, "Konstantinápoly átlépte a vörös vonalat, és megsértette a világ ortodoxiájának egységét".

Érvénytelenítették azt az 1686-os keltezésű szinódusi levelet is, amelyben Kijevet Moszkva alá rendelték.

Mostantól tehát az ukrán autokefál egyház már csak Konstantinápoly "alá" tartozik majd.

Petro Porosenko ukrán államfő üdvözölte a szinódusi döntést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×