eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Valláskutató: nincs közvetlen összefüggés a cölibátus és a pedofil hajlam között

Egyetlen eset is sok, amikor kiszolgáltatott gyermek szexuális visszaélés áldozatává válik, mert ez az egész életére kiható sérüléseket okoz - mondta a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének vezetője.

A katolikus egyházat legutóbb megrázó pedofilbotránynak a hatóságok szerint több mint ezer áldozata van. Az amerikai Pennsylvania államban az elmúlt 70 évben több mint 300 katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket.

Kutatások szerint ugyanakkor nincs közvetlen összefüggés a kötelező cölibátus és a pedofíliára való hajlandóság között – mondta a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének vezetője. Máté-Tóth András valláskutató az InfoRádiónak úgy fogalmazott, egy eset is sok, hiszen a gyermekekben életre szóló pszichés sérüléseket okoznak a történtek. A mostani vizsgálat is feltárt olyan eseteket, amely után az áldozatok nem találták a helyüket a társadalomban, droghoz nyúltak és kábítószer-túladagolás okozta a halálukat.

Máté-Tóth András emlékeztetett arra, hogy XVI. Benedek pápa - akit egyébként szintén megvádoltak azzal, hogy visszaéléseket tussolt el - zéró toleranciát rendelt el a pedofil ügyekben.

Ez azt jelenti, hogy a helyi ordinárius püspöknek vagy a rendi elöljárónak kötelessége mérlegelés nélkül felfüggeszteni a gyanúba keveredett klerikust, majd azonnal a hatóságokhoz kell fordulni.

A katolikus egyház korábban – 2010 előtt – megpróbálta intézményen belül kezelni a hasonló problémákat: például a problémás papokat oda helyezték át, ahol kevesebb alkalmuk volt intim viszonyt gyermekekkel kialakítani. A társadalmi érzékenység és büntetőjogi felfogás az ilyen ügyekkel kapcsolatban szigorodott, ezzel párhuzamosan - megkésetten - a katolikus egyház is igyekezett tiszta vizet önteni a pohárba – mondta Máté-Tóth András.

A kutatások többsége nem talált közvetlen összefüggést a kötelező cölibátus és a pedofíliára való hajlam között

– hangsúlyozta a valláskutató. Az, hogy a cölibátusnak mi a relevanciája a mai világban és a katolikus egyház miért ragaszkodik ahhoz, hogy a római katolikus papok számára a kötelező cölibátust fent kell tartani, az Máté-Tóth András szerint nagyon összetett kérdéskör.

A valláskutató az egyik megfontolandó érvként említette, hogy egy olyan világban, amikor gyakorlatilag minden terméket „túlszexualizált performanszokkal és ikonográfiával lehet eladni”, egyfajta szent kísérletnek tekinthető, hogy vannak emberek, akik lemondanak a szexualitás örömeiről, és az életüket így próbálják az emberek szolgálatára áldozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×