eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Mati, 2018. július 29.Az Elia Kallia által közreadott, 2018. július 23-i videofelvételről készített képen erdőtűz elől menekülő emberek Athén északkeleti elővárosának, Matinak a tengerpartján. Az Athén környékén keletkezett két erdőtűzben nyolcvanhárom ember életét vesztette, több tucatnyinak a sorsa egyelőre ismeretlen. (MTI/AP/Elia Kallia)
Nyitókép: (MTI/AP/Elia Kallia)

Pert indítottak a görög erdőtűz miatt

Beperelték a görög államot, a tűzoltóságot és a rendőrséget az Athénhoz közeli múlt heti erdőtűz két áldozatának hozzátartozói - mondta el egy igazságügyi forrás szerdán.

A hatóságok gondatlanságból elkövetett emberölés, testi sértés, halálhoz vezető magatartás és gyújtogatás miatt felelhetnek a törvény előtt - tette hozzá a forrás. A görög ügyészség vizsgálja az erdőtűz okát és a hatóságok válaszát a katasztrófára, amelyben legalább 91-en vesztették életüket a tengerparti üdülővárosban, Matiban és környékén.

Az említett két áldozat - egy férfi és egy nő - a lángok elől menekülve halt meg. Holttestüket otthonuktól 400 méterre találták meg.

Július 23-án a környező hegyekben fellobbanó tűz alig egy óra alatt átterjedt Matira és Rafinára. A fejvesztve menekülő lakosok közül többen otthonukban vagy autójukban égtek benn, néhányan pedig a tengerben kerestek menedéket a lángok elől.

A kormány szándékos gyújtogatást sejt az eset mögött, és nyomozást indított. Szerdán egy embert őrizetbe vettek és kihallgattak az ügyben - mondta el a rendőrség. Szakértők ezzel szemben az összehangoltság és tervezettség hiányának számlájára írják az áldozatok magas számát.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×