eur:
389.29
usd:
362.79
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Tokió, 2018. július 23.Szökút vizében játszó gyermekek egy tokiói parkban 2018. július 23-án, amikor a levegő hőmérséklete elérte a 39,6 Celsius-fokot a japán fővárosban. A Tokiótól északra fekvő Kumagajában 41,1 fokot mértek, ami az időjárási megfigyelések írásos rögzítése óta a legmagasabb hőmérséklet Japánban. (MTI/EPA/Majama Kimimasza)
Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Újabb áldozatokat követelt a hőség Japánban

Nyolcvanan vesztették életüket, és mintegy 35 ezren kerültek kórházba a hőség miatt Japánban az elmúlt három hétben a kedden közzétett hivatalos adatok szerint.

Csak az elmúlt héten 65-en estek áldozatul a hőségnek, amely helyenként még árnyékban is meghaladta a 35 Celsius fokot - közölte a katasztrófavédelem. Az azt megelőző két hétben 15-en haltak meg.

A tokiói tűzoltóság előzetes adatai szerint

csak hétfőn rekordszámú, 371 embert vittek kórházba a fővárosban és környékén a hőség miatt.

Az áldozatok többsége idős ember volt, de a gyerekeket sem kímélte a szélsőséges időjárás. Egy hatéves fiú hőgutát kapott, miután a kinti játékot követően beült a klíma nélküli osztályterembe.

"Azonnali lépéseket kell tennünk a gyermekek védelme érdekében" - mondta Szuga Josihide japán kormányszóvivő kedd reggeli sajtótájékoztatóján.

A kabinet azt tervezi, hogy jövő nyártól állami támogatást nyújt a klímaberendezést vásárló oktatási intézményeknek. 2017. április 1-jei adatok szerint az állami iskolák osztálytermeinek kevesebb mint fele volt felszerelve ilyen eszközökkel.

A kormányszóvivő elmondta:

a hőség miatt fontolgatják a nyári szünet meghosszabbítását.

Több térségben példátlan a forróság - hívta fel a figyelmet hétfő esti sajtótájékoztatóján Takekava Motoaki, a japán meteorológiai szolgálat egyik munkatársa. "Természeti katasztrófáról beszélhetünk" - tette hozzá.

A napokban Japán-szerte melegrekordok dőltek: a fővárostól északra található Kumagajában hétfőn 41,1 Celsius fokot mértek, ami országos rekord. Tokióban is 40 Celsius fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála, amire korábban eddig nem volt példa.

A japán meteorológiai szolgálat szerint augusztus elejéig folytatódhat a rendkívüli hőség, és mindössze rövidebb időre köszönthet be enyhülés. A katasztrófavédelem felszólította a lakosokat, hogy használják a klímát, igyanak sok vizet és rendszeresen tartsanak szünetet munka közben.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×