eur:
392.76
usd:
366.1
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Mexikóváros, 2018. július 2.Andrés Manuel López Obrador, a mexikói baloldali baloldali Nemzeti Újjászületési Mozgalom jelöltje integet támogatóinak a mexikói általános választásokkal együtt tartott elnökválasztás urnazárása után Mexikóvárosban 2018. július 2-re virradóra. A szavazatszámlálás részeredménye Obrador győzelmét vetíti előre. (MTI/EPA/Mario Guzmán)
Nyitókép: MTI/Mario Guzmán

Üzenetet küldött Donald Trumpnak az új mexikói elnök

Andrés Manuel López Obrador, a mexikói elnökválasztás győztese hétfőn kijelentette: hivatalba lépését követően "baráti jobbot nyújt" Donald Trump amerikai elnök kormányának. López Obrador a több mint 50 százalékos feldolgozottságnál közölt hivatalos részeredmények szerint a voksok mintegy 53 százalékát szerezte meg.

"Baráti jobbot nyújtunk, hogy baráti kapcsolatot és jó együttműködést alakítsunk ki az Egyesült Államokkal" - mondta az Együtt Történelmet Csinálunk (Juntos Haremos Historia - JHH) baloldali pártszövetség jelöltje a Televisa helyi televíziós társaságnak adott interjúban.

López Obrador megköszönte az amerikai államfőnek Twitter-üzenetét, amelyben gratulált választási győzelméhez. Trump bejegyzésében kiemelte: sok tennivaló van az Egyesült Államok és Mexikó kapcsolatrendszerében.

A szomszédok viszonya történelmi mélyponton van, különösen a kereskedelmet és a bevándorlást érintő kérdések miatt.

A JHH jelöltje kijelentette:

igyekszik elősegíteni, hogy megállapodás szülessen az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó között újratárgyalt Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) illetően.

A szavazás jelenlegi állása szerint López Obrador a voksok 53-53,8 százalékát szerezhette meg, a második helyen az Előre Mexikóért nevű konzervatív pártszövetség jelöltje, Ricardo Anaya végzett a szavazatok közel 22 százalékával, míg a harmadik helyen José Antonio Meade, a Mindenki Mexikóért pártkoalíció jelöltje futott be a voksok körülbelül 16 százalékával.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfői közleményében szintén gratulált López Obradornak. Egyúttal gyors és átlátható nyomozás elrendelését kérte az újonnan megválasztott mexikói elnöktől a választási kampány során meggyilkolt jelöltek és újságírók elleni bűncselekmények kivizsgálására.

Az Etellekt mexikói elemzőközpont vasárnap közzétett összegzése szerint 627 erőszakcselekményt követtek el politikusokkal szemben, amelyekben 145 politikust és jelöltet gyilkoltak meg a 2017. szeptember 8-tól 2018. június 30-ig tartó választási kampány során.

A választási hivatal adatai szerint a mintegy 90 millió választásra jogosult mexikói 61 százaléka járult az urnákhoz.

A latin-amerikai ország választói nemcsak az elnök személyéről döntöttek, voksaikon múlik, kik lesznek a 128 fős szenátus és a 300 fős képviselőház tagjai, ezen kívül Chiapas, Guanajuato, Jalisco, Morelos, Puebla, Tabasco, Veracruz és Yucatán államok új kormányzóit is megválasztották, akárcsak további 3400 helyhatósági tisztségviselőt.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×