eur:
390.99
usd:
366.85
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Róma, 2018. május 28.Carlo Cottarelli olasz miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tart a római elnöki rezidencián, a Quirinale-palotában 2018. május 28-án, miután elfogadta Sergio Mattarella államfőtől a kormányalakítási megbízatást. (MTI/EPA/Alessandro Di Meo)
Nyitókép: ALESSANDRO DI MEO

Szomráky Béla: Pillanatok alatt meg fog bukni az új olasz szakértői kormány

A Sergio Mattarella olasz államfő által felkért miniszterelnök-jelölt, Carlo Cottarelli szakértői kormánya azonnal megbukik, mert az olasz parlament pártjai nem fogják támogatni - vélekedett az InfoRádióban Szomráky Béla újságíró, Olaszország-szakértő. Arról is beszélt, hogy milyen hatással lehet az újfajta pártok politikája és az elhúzódó kormányalakítás Európára.

Carlo Cottarelli elfogadta a megbizatást, ugyanakkor szinte mindenki úgy látja, hogy nem fogja megkapni a parlamenttől a bizalmat. Akkor viszont a nyarat követően, szeptemberben-októberben új választásokat tartanak - mondta Szomráky Béla újságíró, Olaszország-szakértő az InfoRádióban.

Erős fegyvert adtak a Liga kezébe

Az eddigi helyzet két igazán nyertes pártja az Öt Csillag Mozgalom és a Liga. Előbbi azonban aggódik, mert csökken a népszerűsége, közel 33 százalékról talán már 30 alá is csökkent, míg az erőteljes hangokat megütő Liga népszerűsége a 17 százalékos választási eredményhez képest már jóval 25 százalék fölött van - mondta a szakértő.

"Mattarella és a »pénzhatalmi struktúrák«, ahogy azt szeretik egyesek nevezni, óriási fegyvert adtak Salvini kezébe azzal, hogy ő Olaszország szabadságharcának vezetője.

Van ugyanis egy erőteljes, »lázadunk akár mindenki ellen, de abból elég volt, hogy Olaszországot kritizálják vagy bántsák« - hozzáállás" - ismertette az olasz belpolitikai hangulatot Szomráky Béla.

Hozzátette: amikor a nagy bankok, a globáltőke emberei kerültek Olaszországban hatalomra (például 2011-ben Monti, de ilyen ember Cottarelli is, aki 25 éve dolgozik az IMF-nél), akkor az országban olyan birkanyírás kezdődött, hogy az olaszok - úgymond - majdnem belehaltak.

Róma, 2018. május 28.
Carlo Cottarelli olasz miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tart a római elnöki rezidencián, a Quirinale-palotában 2018. május 28-án, miután elfogadta Sergio Mattarella államfőtől a kormányalakítási megbízatást. (MTI/EPA/Alessandro Di Meo)
Carlo Cottarelli olasz miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tart a római elnöki rezidencián, a Quirinale-palotában, miután elfogadta Sergio Mattarella államfőtől a kormányalakítási megbízatást. (MTI/EPA/Alessandro Di Meo)

"Ezért ez a szakértői kormány nem fogja megkapni a bizalmat, így anélkül fog megbukni, hogy megszületne. Utána majd ez a kormány, és a nemzetközi hitelminősítőknek és pénzintézeteknek kedves ember fogja vezetni Olaszországot és képviselni a nagy nemzetközi fórumokon" - vélekedett a szakértő.

Nem várható uniós katasztrófa

Az erős olasz megnyilvánulások nagy része retorika, még a közös kormányprogramban sem volt szó arról, hogy ki akarnának lépni az Unióból vagy el akarnák hagyni az eurót - hangsúlyozta Szomráky Béla.

"Nagyon kritikusak az új politikai erők az EU egy sor intézményével szemben. Szeretik felturbózni ezt a félelmet, de komolyabb veszély nem fenyeget. Senki sem akarja Európát megrengetni, ez senkinek sem lenne érdeke: egyik politikai formációnak és egyik országnak sem" - mondta az Olaszország-szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×