eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Sydney, 2018. május 2.Emmanuel Macron francia államfő az elesett ausztrál és új-zélandi katonák háborús emlékművénél tartott koszorúzási ünnepségen Sydneyben 2018. május 2-án. (MTI/EPA/AAP/David Moir)
Nyitókép: DAVID MOIR

Ilyen volt Macron első éve

Bár elnöksége első évében Emmanuel Macronnak belpolitikai téren népszerűtlen intézkedéseket kellett meghoznia, a külpolitikai sikereit értékelik a franciák - mondta az InfoRádió által megkérdezett Franciaország-szakértő.

Sós Eszter Petronella szerint Emmanuel Macron egy olyan programot javasolt és ígért a franciáknak, amelyről borítékolni lehetett, hogy nem lesz népszerű: a munkaügyi reform, adóátrendezések, és a most folyó vasúti reform miatt, amelyet egyébként a többség támogat.

"Mindenki meglepődött volna, ha Macron reformprogramja népszerűséget hozott volna, ez látszik is a számokból. Ettől függetlenül Macron megvalósította amit ígért, sikerült egy status quo helyzetet megtartania.

Ha most vasárnap lennének az elnökválasztások, minden népszerűtlenség ellenére valószínűleg ő kerülne ki győztesen,

az első fordulót megnyerné, a másodikban pedig Marine Le Pen-nel találkozna, és valószínűleg ott is győzelmet aratna" - mondta Sós Eszter Petronella.

Külpolitikai félsikerek, sikerek

A Franciaország-szakértő szerint a franciák mindig elvárják az elnöküktől, hogy a külpolitikában aktív legyen, és a külpolitikában úgy jelenjen meg, mint a világ egyik vezetője.

"Macron az egyetlen olyan külföldi vezető, akit állami látogatáson fogadott Donald Trump, és rendszeresen egyeztet Vlagyimir Putyinnal.

Ez az eredményektől függetlenül is érdekes a franciák számára" - mondta Sós Eszter Petronella. Hozzátette, hogy ugyan folynak viták arról, hogy a Macron féle politikának milyen konkrét eredményei vannak, ha vannak egyáltalán, de a szakértő szerint

az elmúlt egy évben ez a típusú macroni aktivizmus egy sikerágazat.

Azt is hozzátette azonban, hogy külön kell választani a klasszikus külpolitikát az európai politikától. Az előbbinél Macron megérezte azt, hogy a világban, a nemzetközi rendszerben valamiféle űr alakult ki - gondoljunk akár a Brexitre, vagy a meggyengült Angela Merkelre -, és Marcon megunta ezt az űrt.

"Macron viszonylag jól kihasználta Franciaország jelentőségét, ha máshogy nem szimbolikusan megnövelje a nemzetközi körben" - tette hozzá a szakértő.

Az európai politikában kicsit nehezebb a helyzete Angela Merkel meggyengülése miatt.

"A francia-német uniós javaslatokat sokadszorra tologatják, és most júniusra ígérik. Angela Merkel meggyengülése ebből a szempontból nem jött jól Macronnak, neki szüksége lenne egy partnerre, aki képes kontrollálni a pártját.

Az egyik legnagyobb kérdés most a Macron-féle uniós program megvalósítása szempontjából, hogy Merkel a CDU-t és a CSU-t hogyan képes kontrollálni, illetve meggyőzni"

- summázta Sós Eszter Petronella.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×