eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ellenzéki tüntetők zárták el a repteret és megszálltak több fővárosi utat Örményországban

Örmény ellenzéki tüntetők szerdán lezártak néhány Jerevánba bevezető utat és több kereszteződést az örmény fővárosban, továbbá a repülőtér felé vezető utakat is, miután előző nap a parlament rendkívüli ülésén nem választotta meg miniszterelnökké az ellenzék vezéralakját, Nikol Pasinjánt.

Az ellenzéki politikus jelöltségét a kormányfői tisztségre csak 45 képviselő támogatta 56 ellenében, miközben megválasztásához 53 támogató voksra lett volna szükség a 105 tagú törvényhozásban, ahol a hatalmon lévő Köztársasági Pártnak (RPA) van többsége. Ara Babloján házelnök bejelentette, május 8-án fognak újabb szavazást tartani a miniszterelnök személyéről.

A Jelk (Kiút) ellenzéki pártszövetséget vezető Pasinján még hétfőn megállapodott az ellenzéki vezetőkkel, hogy ő lesz az egyetlen jelöltjük, a kormánypárt pedig nem állított jelöltet. A sikertelen keddi parlamenti szavazás után Pasinján tömeges polgári engedetlenségi akciók indítására szólította fel híveit.

Szerdán diákok százai lepték el Jereván központi útjait "Nikolt kormányfőnek" feliratot tartalmazó táblákkal. Ez idő alatt mások a járműveikkel dudáltak tiltakozásuk jeleként.

Egy 22 éves, pólóján Pasinján arcképét viselő diák, Szargisz Babaján a Reuters hírügynökség tudósítójának azt mondta, hogy megbénítják az egész várost, az egész országot.

Az 1in.am internetes portál hétfői tájékoztatása szerint az örmény főváros repülőterére vezető néhány úton hosszú sorok alakultak ki. Egyes autósok a közlekedési szabályokat áthágva igyekeztek megkerülni a tüntetők útlezárásait. A repülőtéri út blokádja miatt a Zvartnoc repülőtérre igyekvő embereknek néhány száz métert gyalog kell megtenniük. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség értesülése szerint a légikikötő dolgozói közül mintegy kéttucatnyian csatlakoztak a tüntetőkhöz.

A rendőrség nagy erőket vezényelt a reptérhez. Egy rendőrtábornok az út szabaddá tételét követelte, de a tüntetők figyelmen kívül hagyták felszólítását. A védelmi tárca a Facebook közösségi portálra feltett közleményében azt követelte, hogy a tüntetők ne akadályozzák a védelmi tárca szolgálati járműveinek közlekedését. Ennek szükségességét az ország védelmével magyarázta.

Hírügynökségi jelentések szerint a helyzet feszült, de a rendfenntartó erők teljes mértékben visszafogottan reagálnak.

A sikertelen parlamenti szavazás után Pasinján kedden tömeges polgári engedetlenségi akciók indítására szólította fel híveit.

Varazdat Karpetján, a területi közigazgatási és fejlesztési miniszter helyettese a Facebookra kitett üzenetében azt írta, hogy az országban kialakult helyzet miatt feladja tisztségét. Mint írta, a jelenlegi helyzetben nem maradhat közömbös, ezért távozik. Azt sem tudja, hogy a lemondásáról szóló dokumentumot kinek adja át. Az elmúlt nyolc hónapban igyekezett mindent megtenni az ország jobbítása érdekében, de ezt már nem teheti. "Le kell rombolni a hazugság erődítményeit" - tette hozzá.

Örményországban április első felében kezdődtek el a Pasinján szervezte tömegtüntetések, tiltakozásul az ellen, hogy a kormányzó Köztársasági Párt az államfői posztot tíz éven át betöltő, oroszbarát Szerzs Szargszjánt válassza kormányfővé. Az ellenzék úgy vélte, hogy a nemrég életbe lépett, a kormányfői jogköröket kiterjesztő alkotmánymódosítás csakis Szargszján hatalmon maradását szolgálta. Az április 17-én kormányfővé választott Szargszján a tiltakozások hatására hat nap után lemondott posztjáról, s helyére közeli szövetségesét, Karen Karapetján volt kormányfőt választották meg ügyvezető kormányfőnek.

Oroszország, amely Örményország legfőbb szövetségese, csütörtökön közvetíteni próbált a válságban, amelyet a Kreml hivatalosan "örmény belügynek" nevez. Karen Karapetján telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akivel egyetértettek abban, hogy az örmény válsághelyzetet kizárólag az érvényes alkotmány keretei között, a 2017 áprilisában megtartott legitim parlamenti választások eredménye alapján lehet rendezni.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×