eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ugyanannyi lesz az idő a két Koreában

Átállítják május 5-én az órákat Észak-Koreában, így Észak- és Dél-Koreában csaknem három év után ismét ugyanannyi lesz az idő - döntött hétfőn a phenjani parlament. A kínai külügyminiszter Észak-Koreába utazik.

Észak- és Dél-Koreában csaknem három év után ismét ugyanannyi lesz az idő - döntött hétfőn a phenjani parlament. Északon május 5-én 30 perccel állítják majd előre az órákat. A kommunista rezsim állami médiája szerint azért, hogy előmozdítsák a két ország közötti megbékélést és egységet.

Jun Jung Csan dél-koreai elnöki szóvivő tudatta, hogy meglepetésre maga Kim Dzsong Un észak-koreai vezető javasolta, hogy a két ország óráit hozzák ismét összhangba. "Miután mi tértünk el a hagyományos időzónától, mi is igazítjuk most vissza az óramutatókat. Ezt be is jelenthetik" - idézte Jun Kimet.

Észak-Korea hivatalosan a "japán gyarmati múlt maradékának levetkőzésével" indokolta 2015-ben, hogy az ország óráit 30 perccel visszaállították. A két Korea által addig használt időzónát ugyanis még akkor állapították meg, amikor a Koreai-félsziget Japán gyarmata volt 1945 előtt.

Kínai kapcsolatok

Észak-Koreába utazik a héten Vang Ji kínai külügyminiszter - közölte hétfőn a helyi média.

A Hszinhua kínai hivatalos hírügynökség beszámolója szerint Vang szerdán érkezik kétnapos látogatásra Phenjanba. A politikus hosszú ideje a legmagasabb rangú kínai vezető, aki felkeresi az észak-koreai fővárost.

Peking régóta a legfőbb szövetségese az észak-koreai rendszernek, amelynek segít gazdaságilag a felszínen maradni az országot sújtó nemzetközi szankciók közepette.

A kínai külügyminiszter útja azután történik, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök április 27-én történelmi jelentőségű csúcstalálkozót tartott. Észak-Korea vasárnap ígéretet tett arra, hogy végleg bezárja a phungeri nukleáris

gyakorlóterét. Kilátásba helyezte egyben azt is, hogy harminc perccel előre állítja az órákat, így ismét ugyanabban az időzónában lesz majd az ország, mint déli szomszédja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×