eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
(MTI/EPA/Mohamed Badra)
Nyitókép: MOHAMED BADRA

Merkel: A német kormány támogatja a Szíria elleni légicsapást

A német kormány támogatja az amerikai-brit-francia koalíció Szíria elleni légicsapását. Angela Merkel kancellár szombati berlini nyilatkozatában szükségesnek és arányosnak nevezte az éjjel végrehajtott katonai akciót.

Mint fogalmazott, azért volt szükség a katonai fellépésre, hogy "megőrizzük a vegyi fegyverek nemzetközi tilalmáról szóló egyezmény hatékonyságát és a szíriai rezsimet intsük annak további megszegésétől".

Merkel szerint a légicsapást végrehajtó koalíció az általa viselt felelősséggel összhangban cselekedett. Kiemelte: "Száz évvel az első világháború után mindannyiunknak szembe kell szállnia a vegyifegyver-tilalmi egyezmény eróziójával", és Németország határozottan támogat minden erre irányuló diplomáciai lépést.

Jogosnak nevezte a katonai akciót Heiko Maas külügyminiszter is. Közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország hónapok óta akadályozza az ENSZ Biztonsági Tanácsának munkáját Szíria, így a Dúmában egy hete elkövetett állítólagos vegyifegyver-támadás ügyében is, és a testület nem tudja ellátni a munkáját.

Jürgen Hardt, a CDU-CSU kormányfrakció külpolitikai szóvivője "indokoltnak" tartja Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje elleni légitámadást. Véleménye szerint nyomós bizonyítékok utalnak arra, hogy Aszad az ellenzék elleni harcban vegyi fegyvereket vetett be, a katonai csapás "ezért a Szíriában élő emberek védelmét szolgálta" - mondta Hardt.

Annalena Baerbock, a Zöldek vezetője azonban figyelmeztetett: "Amennyire szörnyűek a szíriai rezsim és szövetségeseinek rémtettei, ugyanannyira rossz a további katonai eszkaláció". Úgy véli, hogy Federica Mogherini európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek össze kellene hívnia minden uniós állam és kormány vezetőjét, hogy világos stratégiát dolgozzanak ki.

"Ha Mogherini nem cselekszik, Merkelnek kell megtennie" - mondta Baerbock.

Az amerikai-francia-brit koalíció a múlt heti dúmai támadásra válaszul szombatra virradó éjjel a szíriai hatalom vegyifegyver-létesítményei ellen hajtott végre precíziós légicsapásokat.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×