eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Nemzetközi reakciók a szíriai katonai akciókra

Olasz, cseh és lengyel reakciók a Szíria elleni légitámadásra, amelyet az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország hajtott végre szombatra virradóra

A szíriai légicsapások kizárólag a vegyi fegyverek gyártásának és használatának a megakadályozását szolgálták, a helyzetnek azonban nem szabad súlyosbodnia - mondta Paolo Gentiloni ügyvivő kormányfő a Rómában szombaton tartott sajtónyilatkozatában. Indokoltnak nevezte a katonai műveletet, hangsúlyozva, hogy "annak, ami történt, korlátozottnak kell maradnia (...) nem ez az ideje a helyzet súlyosbításának". "Ez a vegyi fegyverek betiltásának az ideje" - tette hozzá az olasz ügyvivő kormányfő.

Kijelentette, hogy Olaszország nem vállalt aktív szerepet a beavatkozásban, de logisztikai támaszt nyújtott a szövetségeseknek, elsősorban az Egyesült Államoknak. Hangsúlyozta, hogy olaszországi támaszpontokról azonban nem indult közvetlen támadás Szíria területére.

Megjegyezte, hogy Olaszország a szíriai konfliktus kezdete óta a párbeszédet szorgalmazza az erő alkalmazása helyett. Paolo Gentiloni szerint nincs túl késő a szíriai válsághelyzet megoldására.

Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője közösségi oldalán "borzalmas tévedésnek" nevezte a szíriai légicsapásokat. Azt írta, Olaszország ne vállaljon bűnrészességet a katonai műveletekben. Matteo Salvini korábbi bejegyzése szerint, ha ő lesz Olaszország miniszterelnöke, a Moszkva és a NATO közötti közeledésért fog tenni.

A cseh külügy- és védelmi minisztérium helyeselte a Szíria elleni légitámadást, amelyet az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország hajtott végre szombatra virradóra, Milos Zeman államfő szóvivője viszont bírálta a történteket.

A Nyugat támadása üzenet mindenkinek, aki a jövőben továbbra is használni akar vegyi fegyvereket Szíriában - állapította meg nyilatkozatában a cseh külügyminisztérium. "Az Európai Unióval és a többi szövetségessel együtt felszólítjuk a konfliktusban résztvevő összes felet, hogy járuljon hozzá a feszültség csökkentéséhez, újítsák fel a béketárgyalásokat a politikai megoldás érdekében" - olvasható a dokumentumban.

"Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország világosan kinyilvánította, hogy a vegyi fegyverek bevetését semmiképpen sem lehet megtűrni" - írta Karla Slechtová cseh védelmi miniszter a Twitteren megjelent bejegyzésében.

Milos Zeman köztársasági elnök szóvivője szerint viszont a katonai megoldásnak az utolsónak kellene lennie a lehetséges megoldások sorában.

"A katonai megoldás mindig a legutolsó" - állította Jirí Ovcácek elnöki szóvivő a Twitteren megjelent bejegyzésében. Ovcácek egy későbbi bejegyzésében bírálta a cseh újságírókat és a civil szervezeteket, akik szerinte lelkesen támogatják a szíriai háború folytatását.

Lengyelország óva int az olyan lépésektől, amelyek a szíriai helyzet további eszkalálódásához vezetnének - áll a lengyel külügyi tárca szombaton kiadott, a szíriai légicsapásokra vonatkozó közleményében.

Hangsúlyozza egyúttal, hogy az utóbbi fejleményeket (a szombatra virradóra végrehajtott légicsapásokat) a szíriai civil lakosság elleni vegyifegyver-támadásokkal összefüggésben értelmezik, "annak következményeként, hogy a tettesek eddig büntetlenek voltak".

A nemzetközi közösségnek meg kell akadályoznia a vegyifegyver-támadások megismétlődését - hangsúlyozza a közlemény, megállapítva, hogy a megfelelő reakció hiánya biztatást jelent a nemzetközi jog által tiltott fegyver alkalmazására.

Krzysztof Szczerski, a lengyel államfő kabinetfőnöke és külügyi államtitkár a lengyel közszolgálati rádiónak elmondta: Lengyelország katonailag nem vett részt a szíriai hatalom vegyifegyver-létesítményei elleni légicsapásokban, viszont Varsót az akció nem érte váratlanul. "Nem vettünk részt a döntéshozatalban, de (a szövetségesek) konzultáltak velünk" - közölte.

Szczerski kilátásba helyezte: az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjaként Lengyelország továbbá is amellett fog kiállni, hogy elfogadják "a vegyifegyver-használat megengedhetetlenségét hangsúlyozó" álláspontot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×