eur:
394.52
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A nyugati demokráciák nagy stressztesztjéről beszélt a Bundestag elnöke

A migráció miatt is erősödik az antiszemitizmus Németországban - mondta Wolfgnag Schäuble, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke egy hét végi lapinterjúban, amelyben arról is beszélt, hogy az iszlám hozzátartozik Németországhoz.

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik legtekintélyesebb politikusa a Berliner Morgenpost című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a muzulmán közösségekben sokan elkötelezetten fellépnek az antiszemitizmussal szemben, a történelem pedig azt mutatja, hogy az iszlám világra nem voltak annyira jellemzőek a zsidóellenes pogromok, mint más térségekre.

Ugyanakkor valóban erősödik az aggodalom, hogy radikális muszlimok az anticionizmus által is táplált, irracionális zsidógyűlöletet terjesztenek Európában. Ezzel a főleg Franciaországban, de Németországban is zajló folyamattal a leghatározottabban szembe kell szállni - mondta Wolfgang Schäuble.

Hozzátette, hogy "az antiszemitizmus nem speciális muszlim probléma", évszázadok óta jelen van Európában, így Németországban is, ahol a holokauszthoz vezetett, most viszont "a migráció révén is", és az iszlám világ radikális erői miatt erősödik az Izrael elleni gyűlölet.

A gyűlölet erősödése "megmutatja, milyen nagy feladat a szabad társadalmaknak az olyan vívmányok, mint a tolerancia és a vallásszabadság védelme az egyre gyorsabban változó körülmények és a hatalmas erejű migráció közepette".

Ez a feladat "a nyugati demokráciák nagy stressztesztje" - mondta a Bundestag elnöke, kiemelve, hogy Németország még kevésbé tűrheti el az antiszemitizmust, mint bármely más állam.

Azzal a közéleti vitával kapcsolatban, hogy Németországnak miként kellene viszonyulnia a muzulmán valláshoz és kultúrához, Wolfgang Schäuble felidézte, hogy a mindenkori kormánytagok között ő volt az első, aki még 2006-ban, szövetségi belügyminiszterként kimondta, hogy az iszlám Németország része.

Ez a kijelentés "akkor nem okozott nagy izgalmat, mert valójában csak egy ténymegállapítás", bár arról lehetnek ellentétes vélemények, hogy egy kívánatos tényről van-e szó - jegyezte meg. Elmondta, hogy az ő véleménye az, hogy

hibázik, aki nem veszi tudomásul a változásokat.

A "változásokkal együtt kell élni, és meg kell próbálni formálni őket", mert "a történelmet nem lehet megállítani", ezért "mindenkinek szembe kell néznie azzal, hogy az iszlám országunk részévé vált" - mondta Wolfgang Schäuble.

Arra a kérdésre, hogy ez a fejlemény mit jelent konkrétan, elmondta, hogy a muszlimoknak tudomásul kell venniük, hogy "olyan országban élnek, amelyet nem a muszilm hagyományok jellemeznek", a lakosság nem muzulmán vallású részének pedig "el kell fogadnia, hogy Németországban emelkedik a muszlimok aránya".

Hozzátette, hogy a békés együttéléshez és a különbségek elfogadásához társadalmi összetartásra és a német alaptörvény értékeire épülő szabályokra van szükség Ez hatalmas feladat, mert egy szabad társadalom csak akkor marad stabil, ha megfelelő mértékben ülteti el tagjaiban az odatartozás és a meghitt bizalom érzését - fejtette ki Wolfgang Schäuble.

A 82,6 milliós Németországban nagyjából 4,5 millió muszlim él, többségük török.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×