eur:
394.09
usd:
365.69
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Trump az arcát próbálja menteni a Putyin-találkozó során

Trump az arcát próbálja menteni a Putyin-találkozó során

Milyen lesz a személyes benyomás? Ez a nagy kérdés Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök első személyes találkozója előtt. A két vezető a hamburgi G20-as csúcs margóján folytat megbeszélést. Bár korábban összejátszással vádolták meg őket, Trump most már nyíltan is bírálja Moszkvát és egyre inkább kiáll NATO-szövetségesei mellett.

Közeledni akart Moszkvához, de nem sok mozgástere maradt. A vád miatt, hogy emberei titkos kapcsolatokat építettek ki az oroszokkal és hogy orosz hackerek is segítették megválasztását, Donald Trump amerikai elnök - az ideológiai elvbarátság ellenére - most már nyíltan kritikus hangot üt meg Oroszországgal szemben.

Miközben kommentátorok azt találgatják, hogy hogyan jön ki egymással az amerikai és orosz elnök, Trump azzal ágyazott meg a találkozónak, hogy egy nappal korábban Varsóban azt üzente Moszkvának: hagyják abba a zavarkeltést a világban és térjenek vissza a civilizált nemzetek közé.

Az orosz elnöki szóvivő sokatmondóan nem konfrontatív módon válaszolt, hanem azt mondta: épp az ilyen nézetek miatt fontos, hogy a két elnök személyesen is találkozzon.

Trump közben nem volt hajlandó egyértelműen Moszkvát megnevezni a tavalyi elnökválasztási kampány hackertámadásainak elkövetőjeként.

Tehát, összebarátkozik-e Trump Putyinnal? A Fehér Ház urától ez nem lenne váratlan lépés, hiszen éveken át ostorozta Kínát, de amikor találkozott Hszi Csin-Ping kínai elnökkel, akkor jó személyes viszonyt alakítottak ki.

Putyinnal azonban épp másfelé tart a viszony, hiszen őt korábban méltatta és most kezdte el nyíltan bírálni.

Mivel az oroszokkal Szíriai és Ukrajna kérdésében is súlyosak a nézetkülönbségek, és Trump emberei ellen vizsgálat folyik a korábbi állítólagos orosz kapcsolatok miatt, az amerikai elnöknek megérné, ha a világ nyilvánossága előtt is bizonyítaná, hogy "nincs az oroszok zsebében”.

Ugyanakkor Trump már eddig is bizonyította, hogy nem idegenek tőle a váratlan húzások.

Kommentátorok így most arra hagyatkoznak, hogy a két elnök fizikai gesztusait és arckifejezését elemzik majd, hogy kiderítsék vajon a szavak mennyire esnek egybe a valósággal.

Megjegyzik ugyanakkor hogy a volt valóságshow házigazda Trump jóval kevésbé felkészültebb, mint az egykor KGB-tiszt Putyin, aki nyugalmát megőrizve, udvarias hangnemben is képes kemény üzeneteket megfogalmazni.

A tanácskozás előtt három amerikai szenátor levélben fejezte ki aggodalmát, hogy a Trump-kormányzat azt fontolgatja, visszaad három orosz diplomáciai objektumot Moszkvának, amelyeket még az Obama-kormányzat zárolt az orosz hekkerek elleni vádak nyomán.

“Ez a lépés felbátorítaná az oroszokat, hogy beavatkozzanak a nyugati választásokba” - írták a szenátorok.

Trump számára a találkozó értékes hozadéka az lenne, ha meg tudná menteni az arcát, de közben valamiféle együttműködést tudna elérni Putyinnal Szíria és Észak-Korea kérdésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×