INFORÁDIÓ
2021. június 22. kedd
Paulina

donald trump

vlagyimir putyin

g20

hamburg

Trump az arcát próbálja menteni a Putyin-találkozó során

Trump az arcát próbálja menteni a Putyin-találkozó során

Infostart

Milyen lesz a személyes benyomás? Ez a nagy kérdés Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök első személyes találkozója előtt. A két vezető a hamburgi G20-as csúcs margóján folytat megbeszélést. Bár korábban összejátszással vádolták meg őket, Trump most már nyíltan is bírálja Moszkvát és egyre inkább kiáll NATO-szövetségesei mellett.

Közeledni akart Moszkvához, de nem sok mozgástere maradt. A vád miatt, hogy emberei titkos kapcsolatokat építettek ki az oroszokkal és hogy orosz hackerek is segítették megválasztását, Donald Trump amerikai elnök - az ideológiai elvbarátság ellenére - most már nyíltan kritikus hangot üt meg Oroszországgal szemben.

Miközben kommentátorok azt találgatják, hogy hogyan jön ki egymással az amerikai és orosz elnök, Trump azzal ágyazott meg a találkozónak, hogy egy nappal korábban Varsóban azt üzente Moszkvának: hagyják abba a zavarkeltést a világban és térjenek vissza a civilizált nemzetek közé.

Az orosz elnöki szóvivő sokatmondóan nem konfrontatív módon válaszolt, hanem azt mondta: épp az ilyen nézetek miatt fontos, hogy a két elnök személyesen is találkozzon.

Trump közben nem volt hajlandó egyértelműen Moszkvát megnevezni a tavalyi elnökválasztási kampány hackertámadásainak elkövetőjeként.

Tehát, összebarátkozik-e Trump Putyinnal? A Fehér Ház urától ez nem lenne váratlan lépés, hiszen éveken át ostorozta Kínát, de amikor találkozott Hszi Csin-Ping kínai elnökkel, akkor jó személyes viszonyt alakítottak ki.

Putyinnal azonban épp másfelé tart a viszony, hiszen őt korábban méltatta és most kezdte el nyíltan bírálni.

Mivel az oroszokkal Szíriai és Ukrajna kérdésében is súlyosak a nézetkülönbségek, és Trump emberei ellen vizsgálat folyik a korábbi állítólagos orosz kapcsolatok miatt, az amerikai elnöknek megérné, ha a világ nyilvánossága előtt is bizonyítaná, hogy "nincs az oroszok zsebében”.

Ugyanakkor Trump már eddig is bizonyította, hogy nem idegenek tőle a váratlan húzások.

Kommentátorok így most arra hagyatkoznak, hogy a két elnök fizikai gesztusait és arckifejezését elemzik majd, hogy kiderítsék vajon a szavak mennyire esnek egybe a valósággal.

Megjegyzik ugyanakkor hogy a volt valóságshow házigazda Trump jóval kevésbé felkészültebb, mint az egykor KGB-tiszt Putyin, aki nyugalmát megőrizve, udvarias hangnemben is képes kemény üzeneteket megfogalmazni.

A tanácskozás előtt három amerikai szenátor levélben fejezte ki aggodalmát, hogy a Trump-kormányzat azt fontolgatja, visszaad három orosz diplomáciai objektumot Moszkvának, amelyeket még az Obama-kormányzat zárolt az orosz hekkerek elleni vádak nyomán.

“Ez a lépés felbátorítaná az oroszokat, hogy beavatkozzanak a nyugati választásokba” - írták a szenátorok.

Trump számára a találkozó értékes hozadéka az lenne, ha meg tudná menteni az arcát, de közben valamiféle együttműködést tudna elérni Putyinnal Szíria és Észak-Korea kérdésében.

Kapcsolódó hang

Trump az arcát próbálja menteni a Putyin-találkozó során
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018