eur:
393.35
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Putyin: nincs olyan erő, amely képes lenne leigázni az oroszokat - képgaléria

A nemzetközi közösség összefogását sürgette Vlagyimir Putyin orosz elnök a második világháború európai befejezésének 72. évfordulóján, a Vörös téren tartott katonai díszszemlén. A náci Németország 1945. május 8-án késő éjszaka adta meg magát a szövetségeseknek, az időeltolódás miatt ünneplik ezt az eseményt egy nappal később, május 9-én Oroszországban.

A Vörös téren felsorakozott több mint 10 ezer katona a második világháború lezárásának 72. évfordulóján köszöntötte elöljáróit. A moszkvai Vörös téren tartott szokásos katonai díszszemlén több mint száz harci jármű: tankok, légvédelmi, tüzérségi és taktikai csapásmérő fegyvereket szállító járművek vonultak fel – az orosz haderő jelenlegi legmodernebb berendezéseit mutatták be.

Most először láthatta a nagyközönség katonai parádén az északi sarkon túli szolgálatra tervezett lánctalpas berendezéseket: a zord körülmények között működésre képes tüzérségi és légvédelmi lövegeket szállító és indító harci járműveket. Az orosz sajtó kiemelte, bár eddig sosem érte katonai támadás az országot az északi sarkkörön túl, az új berendezések képesek lesznek a nehéz időjárási körülmények között is ellátni feladatukat. A második világháborús győzelem évfordulójára tervezett légi parádét, amelyen pontosan 72 darab helikopter és repülő vett volna részt, a rossz időjárás miatt nem tartották meg.

Vlagyimir Putyin ünnepi beszédében az mondta, sem a múltban, sem a jelenben, sem pedig a jövőben nem volt és nem lesz olyan erő, amely képes lenne leigázni az oroszokat, az ország képes elhárítani minden agressziót.

Az orosz elnök összefogásra szólított fel a terrorizmus és más fenyegetések ellen. Azt mondta, a terrorizmus, a szélsőségesek, a neonácizmus és más fenyegetések elleni hatékony harchoz nélkülözhetetlen az egész nemzetközi közösség erőfeszítéseinek megerősítése. Vlagyimir Putyin a Vörös téren elmondott beszédében úgy fogalmazott, a második világháború tragédiájának a faji felsőbbrendűség bűnös ideológiájával szembeni elnéző magatartás, valamint a világ vezető hatalmai közötti megosztottság miatt nem sikerült elejét venni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×