eur:
393.86
usd:
365.08
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ilyen elnök lesz Emmanuel Macron

Ilyen elnök lesz Emmanuel Macron

Emmanuel Macron nyerte meg vasárnap a francia elnökválasztás második fordulóját a Nemzeti Front jelöltjével, Marine Le Pennel szemben az exit poll felmérések, illetve az első részeredmények szerint.

A francia belügyminisztérium által vasárnap késő este közölt első részeredmény szerint 9,8 millió szavazat összeszámlálása után Emmanuel Macron a voksok 61,7 százalékát kapta meg.

Az urnazárás után közölt exit poll felmérések szerint a volt szocialista gazdasági miniszter a szavazatok 65,5-66,1 százalékával nyerte meg a második fordulót, míg Le Pen a voksok 33,9-34,5 százalékát szerezhette meg.

Európa-szerte fokozott érdeklődés követte a francia elnökválasztást,

hiszen az ötödik köztársaság megalapítása óta - csaknem 60 éve - ez volt az első eset, hogy egyik nagyobb jobbközép vagy balközép párt jelöltje sem jutott be az elnökválasztás második fordulójába.

A 39 éves Emmanuel Macron egy éve hozta létre a magát a hagyományos jobb- és baloldali pártok fölé helyező En Marche! (Indulás!) nevű politikai mozgalmát. Minden idők legfiatalabb francia elnöke lesz.

Az urnazárás után mondott első beszédében megígérte, hogy harcolni fog a franciákat emésztő megosztottság ellen.

Hozzátette, hogy meghallotta a franciák "dühét, aggodalmát és kétségeit". "Tiszteletben tartom őket" - mondta.

Ilyen elnök lesz Emmanuel Macron

Hangsúlyozta: Európa és az azt alkotó népek, Európa és a polgárok közötti szálak újraszövésén fog munkálkodni. Ígéretet tett arra, hogy Franciaország a terrorizmus elleni harc élére áll, valamint arra, hogy megvédi Franciaországot és Európát. Hangsúlyozta, hogy a következő öt évben felelősségének tekinti a félelmek lecsillapítását és azt, hogy visszaadja a franciáknak az optimizmusukat.

Mint mondta, elsődleges feladatának tekinti, hogy helyreállítsa a közélet tisztaságát.

Marine Le Pen telefonon gratulált Emmanuel Macronnak a győzelemhez - jelentette be maga a Nemzeti Front elnöke vasárnap este. Macron környezetéből azt közölték, hogy "rövid és szívélyes" telefonbeszélgetést folytatott egymással az elnökválasztás második fordulójának két jelöltje. Az első exit poll eredmények közzététele után Le Pen a párt támogatói előtt mondott beszédében "történelmi és erős eredménynek" nevezte a második fordulóban általa megszerzett szavazatok arányát. A Nemzeti Front "az egyes számú ellenzéki erő" - jelentette ki.

Bejelentette, hogy új politikai erő élén kíván indulni a júniusi parlamenti választásokon, meg akarja változtatni a Nemzeti Front nevét is, amelyet rasszista és antiszemita vádakkal illettek, amikor az apja, Jean-Marie Le Pen létrehozta. A politikus úgy vélekedett, hogy a hazafias és a globalista erők közötti választás "áll a franciák előtt a parlamenti kampány idején minden választókörzetben". "Ennek a harcnak az élére állok, hogy még szélesebb körben egyesítsek mindenkit, aki Franciaországot akarja választani, megvédeni a függetlenségét, szabadságát, felvirágzását, biztonságát, önazonosságát és társadalmi modelljét" - tette hozzá.

A parlamenti választásokat, amelynek alapján megalakul az új kormány, június 11-én és 18-án tartják meg.

Francois Hollande távozó francia elnök telefonon gratulált Macronnak a győzelméhez. Közleményében kiemelte: Macron elsöprő győzelme azt mutatja, hogy a francia emberek nagy többsége egységbe akar tömörülni a köztársaság értékei mentén, és ki akarja mutatni, hogy az ország az Európai Unióhoz tartozik.

Ilyen elnök lesz Emmanuel Macron

Boldog vagyok, hogy a franciák az európai jövőt választották - közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében. Juncker vasárnap levelet küldött a megválasztott francia elnöknek, amelyben kifejezte örömét afelett, hogy Macron választási győzelmével megvédte az erős és progresszív Európát, amelyet minden bizonnyal elnöksége alatt továbbra is támogatni fog a kontinens jövőjéről folytatott viták során.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Twitter-üzenetében Macron győzelméhez gratulálva kijelentette: "Számítok Franciaországra - amely Európa szívében marad -, hogy vele együtt változtatjuk meg az Európai Uniót, és hogy közelebb visszük azt az európai polgárokhoz".

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Angela Merkel német kancellár is Twitter-üzenetben gratulált a francia elnökválasztáson győztes Macronnak.

"Az Ön győzelme az erős és egyesült Európa, a francia-német barátság győzelme" - hangsúlyozta a német kancellár.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter, alkancellár megkönnyebbülésnek nevezte Emmanuel Macron győzelmét. A szociáldemokrata (SPD) politikus az ARD országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta: Németországnak és Európának segítenie kell Franciaországnak, hogy Macron elnöksége sikeres legyen, különben az a veszély fenyeget, hogy a következő elnökválasztást Marine Le Pen nyeri meg.

"Franciaország az egyik legszorosabb szövetségesünk, és készen állunk az együttműködésre az új (francia) elnökkel számos olyan kérdésben, amelyeket egyaránt elsődleges fontosságúnak tartunk" - fogalmazott Macronhoz intézett gratuláló üzenetében Theresa May brit kormányfő.

Charles Michel belga miniszterelnök azt üzente gratulációja mellett: örül a Franciaországgal folytatandó közös munkának, hogy Európa új lendületet kaphasson.

Donald Trump amerikai elnök is egy Twitter-bejegyzésben fejezte ki jókívánságait Macronnak. "Gratulálok Emmanuel Macronnak, Franciaország következő elnökének a mai nagyarányú győzelemhez. Alig várom a közös munkát" - írta.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×