eur:
393.84
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az ENSZ BT is összeült Szíria miatt

Az Egyesült Államok masszív rakétatámadást intézett manőverező robotrepülőgépekkel péntek hajnalban a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a kedden elkövetett 86 halálos áldozatot követelő Hán Sejkún-i feltételezett vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolja.

A Sky News Arabia televízió értesülései szerint az amerikai légicsapásnak legalább 10 halottja van, közöttük polgári személyek.

Egyedi akció volt, nincsenek tervek további támadásokra - közölte egy amerikai védelmi tisztségviselő. A brit hírügynökségnek a neve elhallgatását kérve nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a légicsapás nem jelez jelentősebb fordulatot abban, hogy Donald Trump amerikai elnök elsősorban a belügyekre összpontosít.

A támadás miatt Moszkva felfüggesztette a szíriai katonai légi bevetések biztonságának szavatolását célzó orosz-amerikai memorandum hatályát, és orosz kérésére

rendkívüli ülést kezdett New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Nyitó beszédében a világszervezet politikai ügyekért felelős igazgatója, Jeffrey Feltman leszögezte, hogy az azonnali közvetlen akcióra éppen a szíriai nép védelme érdekében van szükség, ám hozzátette, hogy ennek "az ENSZ elvei szerint és a nemzetközi jog alapján kell megtörténnie".

Moszkva kérésére rendkívüli ülést tart Genfben a tűzszünetről a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) - jelentette be Staffan de Mistura, az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy csak 23 talált célba a kilőtt 59 Tomahawk robotrepülőgép közül, és a szíriai légierő hat, a javítóhangárokba beállított MiG-23-as harci repülőt és egy rádiólokációs állomást veszített, a kifutópálya sértetlen maradt.

A szíriai elnöki hivatal felelőtlen és ostoba lépésnek minősítette az amerikai légitámadást. "Mindez, amibe Amerika belekezdett, nem más, mint ostoba és felelőtlen cselekedet, amely csak Washington rövidtávú gondolkodását, valamint politikai és katonai téren tanúsított vakságát bizonyítja" - áll az elnöki hivatal közleményében.

Oroszországot a meglévő csatornákon keresztül értesítették a Szíria ellen készülő amerikai csapásokról, de Vlagyimir Putyin elnököt "senki se hívta fel" - mondta a Kreml szóvivője. Dmitrij Peszkov szerint Moszkva a szövetségese elleni agresszióként fogta fel az Egyesült Államok Szíria elleni támadását. "Mivel támogatást nyújtunk a szíriai fegyveres erőknek a szíriai vezetés kérésének megfelelően, ezért Szíria a szövetségesünknek számít" - mondta. Peszkov a védelmi tárcára hárította át annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy az orosz haderő képes-e megvédeni a szíriai hadsereg objektumait.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő Facebook-bejegyzésében azt írta: Donald Trump amerikai elnök megmutatta, hogy

kész akár az Oroszországgal való harci összeütközés határán is küzdeni a damaszkuszi kormánnyal.

Medvegyev szerint a Trump-kormány ahelyett, hogy a közös harcra törekedne a fő ellenség, az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, ahogyan azt meghirdette, "bebizonyította, hogy vehemens küzdelmet folytat majd Szíria törvényes kormánya ellen". Mint írta, az új amerikai vezetés ezt a nemzetközi jog normáival ellentétesen, az ENSZ jóváhagyása nélkül, valamint az amerikai belső eljárások megszegésével teszi.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azon véleményének adott hangot, hogy a történtekért a szíriai rezsimet terheli a teljes felelősség. "A vegyi fegyverek bárminemű használata elfogadhatatlan, nem maradhat következmények nélkül, az elkövetőket pedig felelősségre kell vonni" - közölte.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke üdvözölte a légicsapásokat, mondván, hogy azok "kellő határozottságot" mutattak a "barbár vegyifegyver-támadásokra" válaszul, amelyek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolják. "Az Európai Unió együtt fog működni az Egyesült Államokkal a szíriai brutalitás felszámolásán" - írta Tusk a Twitteren. Később Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közleményt adott ki, amely szerint Washington arról tájékoztatta az EU-t, hogy a "korlátozott" légicsapások célja az volt, hogy elrettentsen az újabb gáztámadásoktól.

Angela Merkel német kancellár szerint elfogadható lépés volt amerikai részről a légitámadás, de továbbra is a közel-keleti arab országban dúló polgárháború békés rendezésére kell törekedni.

Kína arra szólította fel a szíriai konfliktusban szembenálló feleket, hogy akadályozzák meg a helyzet elmérgesedését. Irán határozottan elítélte az amerikai rakétacsapásokat. Indonézia eközben aggodalmát fejezte ki az "egyoldalú lépés" miatt.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szerint a szíriai légi bázisra mért amerikai csapás pozitív válasz Bassár el-Aszad szír elnök háborús bűntetteire. A török külügyminisztérium szintén "nagyon pozitívnak" minősítette az amerikai hadműveletet. A tárca kiemelte: Törökország teljes támogatást nyújt az Egyesült Államoknak a felelősségre vonáshoz vezető úton. Helyeselte az amerikai akciót Ausztrália, Szaúd-Arábia és Japán is.

Elmar Brok német európai parlamenti képviselő szerint háborús veszéllyel fenyegető és történelmi jelentőségű fejlemény a Szíriában végrehajtott amerikai légitámadás. Az EP külügyi bizottságának korábbi elnöke a Die Welt című német lapnak nyilatkozva hangsúlyozta: az amerikai támadás Szíriában "történelmi pillanat", mert mostanáig az a gyakorlat érvényesült, hogy "nem avatkozik be katonai eszközökkel egy olyan atomhatalom, mint az Egyesült Államok ott, ahol már aktív egy másik atomhatalom, jelen esetben Oroszország". Ezért a péntek hajnali légitámadás "tabudöntést" jelent, és akár komoly konfliktushoz is vezethet - mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×