eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Robbanás a szentpétervári metróban: legalább tíz halott, ötven sérült - fotó és videó

Robbanás a szentpétervári metróban: legalább tíz halott, ötven sérült - fotó és videó

Robbanás történt a szentpétervári metróban, a jelenlegi adatok szerint tízen meghaltak, legalább ötvenen megsérültek. A teljes metróhálózatot evakuálták, mert további robbantásoktól tartanak. A városban tartózkodik Vlagyimir Putyin, az orosz elnök szerint egyelőre vizsgálják a robbanás okát, és azt is, terrormerénylet történt-e.

A robbanás a Szennaja téri állomáson történt. Az első felvételeken, amelyeket a közösségi oldalakon osztottak meg, az látszik, hogy a metró egyik kocsijának ajtaja és belseje rongálódott meg. Több képen vérző sérültek fekszenek a metróállomás padlóján.

Három, majd nyolc metrómegállót lezártak - írta a Russia Today, és úgy értesült biztonsági forrásokból, hogy házilag készített pokolgép robbanhatott. Az Interfax szerint a robbanás 2-300 gramm trotil erejének felelt meg. Később lezártak minden szentpétervári metróállomást, és kiürítették a földalatti hálózatot.

A detonációt terrorcselekménynek minősítette az orosz Nyomozó Bizottság.

Segítség

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kéri a Szentpéterváron tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy amennyiben segítségre van szükségük, hívják azonnal a Szentpétervári Főkonzulátus ügyeleti telefonszámát: +7-812-999-0082. 

Az orosz katasztrófavédelem egyik tisztségviselője az Interfax hírügynökséggel közölte, a detonáció akkor történt, amikor a metrószerelvény a Szennaja téri  állomásról elindult a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás felé. A robbanás a szerelvény harmadik kocsijában következett be, miközben a szerelvény eleje már beért az alagútba. A robbanás nem okozott tüzet.

 A metró kamerarendszere rögzítette a feltételezett elkövetőt, akinek köze lehet a hétfőn történt robbanáshoz - jelentette az Interfax orosz hírügynökség az ügyet ismerő, meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva. Meg nem erősített jelentések szerint a metrószerelvény egyik kocsijában egy bőröndben hagytak robbanószerkezetet.

Robbanás a szentpétervári metróban: legalább tíz halott, ötven sérült - fotó és videó

Az incidens okát hivatalosan nem közölték. A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint a hatóságok a nap folyamán több alkalommal is kutattak gyanús tárgyak után, és az egyik megállót ki is ürítették.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint tízen meghaltak, és legalább húszan megsérültek, köztük több gyermek is. A városvezetés szerint azonban legalább ötvenen szenvedtek sérülést a robbanásban, és legalább tízen vesztették életüket.

Negyvenegy mentőegység dolgozik a helyszínen, és már 25 sérültet, köztük egy gyermeket, szentpétervári kórházakban kezelnek.

A terrorellenes erők bizottsága szerint a robbanás két megálló, a Tyehnologicseszkij Insztyitut és a Szennaja tér között történt. Jelenleg a szövetségi biztonsági szolgálat (FSB) dolgozik a helyszínen.

A Fontanka című lap úgy értesült, hogy Vossztanyija téri állomáson is találtak egy fel nem robbant pokolgépet. A házilagos gyártású robbanószerkezetet sikerült hatástalanítani. 

Közben Pulkovón, a szentpétervári repülőtéren és a moszkvai metróhálózaton is szigorították az ellenőrzést. A RIA Novosti szerint három moszkvai szerelvényt is kiürítetek, mert azonosítatlan csomagot találtak rajtuk.

A Facebook aktiválta a Safety Check alkalmazást, amelyen a túlélők jelezhetik, hogy biztonságban vannak.

A BBC azt írja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök éppen Szentpéterváron tartózkodik, és értesítették is a robbanásról. Az államfő részvétét fejezte ki az áldozatok családjának.

"A robbanás minden lehetséges okát keressük, beleértve a terrorizmust is" - mondta Vlagyimir Putyin.

A merényletre hét évvel és öt nappal a moszkvai metrórobbantások után került sor.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×