eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Nagy feladat: stabil kormány és stabil ellenzék kellene

Bulgáriában a hétvégi előrehozott választást az eddig kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért nevű párt nyerte. A jobbközép Európa-barát szervezetnek azonban koalíciós partnert kell találnia, nem szerezte meg ugyanis a parlamenti helyek abszolút többségét.

Bojko Boriszov nyolc éven belül harmadszor töltheti be a miniszterelnöki posztot.

Az egykori testőrből lett politikus pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért a vasárnap megrendezett előrehozott választáson a szavazatok mintegy 33 százalékát szerezte meg.

Azért kellett 2013 óta immár harmadik alkalommal voksolást kiírni, mert a jobbközép miniszterelnök novemberi lemondott, miután az általa támogatott jelölt a tavaly őszi elnökválasztáson alulmaradt az ellenzéki szocialisták támogatta, oroszbarát Rumen Radevvel szemben.

A fő rivális most a második helyre csúszott, az ellenzéki Bulgáriai Szocialista Párt a voksok 27 százalékát szerezte meg – megduplázva eddigi parlamenti székei számát. A bekerülési küszöböt három másik szervezet haladta még meg, azonban ezek támogatása elmarad a két nagypártétól: az Egyesült Hazafiak elnevezésű nacionalista pártszövetség a szavazók kicsit több mint 9 százalékát szerezte meg, a török kisebbséget támogató Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért a voksok majdnem 9 százalékát, az Akarat nevű új populista párt valamivel több mint 4 százalékát kapta.

Bojko Boriszov este egyebek közt arról beszélt,

Bulgária látja el az uniós elnökséget januártól, emiatt is stabil kormányt kell létrehozni a következő hónapokban,

és egy stabil, felelősségteljes ellenzékre van szüksége az országnak. A helyzet nagyon bonyolult – mondta a politikus – de mindent meg kell tennünk a nemzet egyesítéséért. A választáson nyertes jobbközép párt a három kicsi közül választhat koalíciós partnert, a oroszbarát szocialistákkal kizárt a kompromisszum.

Kornélia Ninova, az oroszpárti baloldali szervezet vezetője is azt jelezte vasárnap este, ha a nyertes párt koalíciós partnernék kérné fel őket,

nemet mondanának.

Hiszen politikai elveik vannak, és a kampányban megfogalmazott programjuk szöges ellentétben áll a jobbközép párt elképzeléseivel.”

Elemzők szerint hosszú hetek, de az sem kizárt, hogy hónapok telnek majd el, mire Bulgáriában megalakulhat az új kormány. A mostani voksoláson nyertes Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért legvalószínűbb leendő partnerének a harmadik helyen befutott nacionalista pártszövetséget, az Egyesült Hazafiak elnevezésű szervezetet tartják. Velük, ha szűken is, de meglehet a 240 fős törvényhozásban a többség, hiszen a legnagyobb frakció 96 székéhez 27-et adnának a bevándorlás- és muszlimellenes politikusok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×