eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ezrek tiltakoztak Oroszországban

Több ezren vettek részt az orosz Távol-Kelet, Szibéria és az Ural nagyvárosaiban az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által meghirdetett vasárnapra korrupcióellenes megmozdulásokon, Vlagyivosztokban a hatóságok a tiltakozások több mint kéttucatnyi részvevőjét előállították.

A szervezők reményei szerint mintegy száz városra kiterjedő tüntetéseket egyes településeken annak ellenére is megtartották, hogy arra a szervezők nem kaptak hivatalos engedélyt. Novoszibirszkben sajtójelentések szerint mintegy 1500-2000 (Navalnij szerint 4000) tüntette, Irkutszkban, Krasznojarszkban és Cseljabinszkban ezres nagyságrendű volt a részvevők száma.

A vasárnapi akció az elégedetlenség

legjelentősebb szervezett megnyilvánulása Oroszországban a parlamenti választási csalások ellen 2011-2012-ben megtartott tiltakozások óta.

Előállítások Novoszibirszk mellett Habarovszkban és Jekatyerinburgban történtek. Csitában a helyi kozákok ellentűntetést szerveztek. Rendbontásról nem érkezett jelentés. A hatóságok több helyen csak a települések perifériáján engedélyezték a megmozdulást.

Moszkva központjában, a Tverszkaja utcán a részvevők "tiltakozó sétára" készültek összegyűlni, jelentős rendőri készültség mellett. Helyszíni beszámolók szerint ott is előállítottak néhány embert.

A Kreml előzetesen törvénytelennek és provokációnak minősítette a megmozdulást, a belügyminisztérium pedig arra hívta fel a moszkvaiakat és a fővárosba utazókat, hogy maradjanak távol a tiltakozástól.

Alekszej Navalnij, aki indulni szándékozik a 2018-as orosz elnökválasztáson, azt követően fogott az egész országra kiterjedő megmozdulások szervezésébe, hogy az általa irányított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa a hónap elején egy 50 perces, a YouTube-on közölt videóban 70 milliárd rubel értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt (1 rubel mintegy 5 forintot ér).

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×