eur:
392.52
usd:
365.9
bux:
66689.15
2024. április 25. csütörtök Márk

London már a héten beadja a válópert

Most már nincs akadály a Brexit útjában: a brit parlament mindkét háza jóváhagyta az brit EU-kilépésről szóló javaslatot. A képviselők elvetették az uniós munkavállalók jogait garantáló módosító indítványt és a londoni kormány most már bármikor beadhatja a válópert.

Nem volt lázadás, hétfőn este a népakaratként beállított 54% vágyai szerint szavaztak a brit parlamenti képviselők majd a felsőházi lordok is az unióból való kilépést beindító Brexit-törvényjavaslatról.

A nem választott felsőházi tagok korábban kiálltak a Nagy-Britanniában élő és helyzete miatt egyre inkább aggódó, 3 milliós EU-s munkavállalói közösség jogaiért.

Azt követően, azonban, hogy az alsóház elutasította múltheti módosító indítványukat, második alkalommal már simán jóváhagyták a törvényjavaslatot. Elbukott a két házban az a másik indítvány is, hogy a kétéves Brexit-tárgyalások után a parlament szavazhasson arról, hogy a brit kormány jó alkut kötött-e az EU-val vagy sem.

A pártok közül egyedül az egykor koalíciós párt, de mostanra meggyengült liberális demokraták szólaltak fel az uniós állampolgárok jogaiért: vezérük, Tim Farron élesen bírálta a fő ellenzéki erőt, a Munkáspártot, amiért nem szállt szembe a kormánnyal.

Az uniós polgárok jogaiért kampányoló 3million (3millió) nevű szervezet alapítója, Nicolas Hatton azt mondta: teljes elkeseredettséget érez, az EU-polgárok kiszolgáltatottsága miatt. Dühösen reagáltak az EU-ban élő britek érdekvédelmi szervezetei is, amelyek közölték szolidárisak és hasonló helyzetben érzik magukat, mint a Nagy-Britanniában élő európaiak.

Theresa May brit kormányfő a várható eredmény birtokában azt tervezte, hogy már a héten „beadja Brüsszelnek a válópert”

– azaz, a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával elindítja a folyamatot, amelynek végén Nagy-Britannia hátat fordít az Európai Uniónak.

A londoni politikai elitet azonban sokkolta a Brexit-hívők által egyre idegesítőbbnek tartott skót autonómia stratégiailag időzített bejelentése, ami miatt most néhány hetet csúszhat a Brüsszelnek küldött értesítés.

Nicola Sturgeon, a skót kormány első minisztere közölte: az északi társnemzet szavazói nagy többséggel elutasították a Brexitet, ráadásul a brit miniszterelnök a közös piacból is kiléptetné az országot. Ebben a helyzetben eljött az idő, hogy Skócia előkészítse saját, a brit unióból történő kilépéséről szóló népszavazását.

A skótok többsége, 55% négy éve egyszer már elvetette a függetlenséget. Kérdés, hogy egy év múlva tovább mennének-e? Bármennyire is Európa-pártibbak, mint az angolok, az Európai Unió jelezte: egy független Skócia nem maradhatna automatikusan uniós tagállam, hanem újra „felvételiznie” kéne. Hasonló figyelmeztetést küldött Edinburgh-nak a NATO is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×