eur:
394.07
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kiderült, mit csinált az államfő barátnője

Pak Gun Hje hivatalából ideiglenesen felfüggesztett dél-koreai államfő összejátszott bizalmasával, Csoj Szun Szillel a Samsung Csoport által üzleti előnyszerzés céljából kifizetett kenőpénzek elfogadásában - állapította meg hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében a korrupciós botrányt vizsgáló különleges ügyészség.

A jelentés szerint Pak és Csoj együtt gyakorolt nyomást a Samsungra és más dél-koreai nagyvállalatokra, hogy adományaikkal támogassanak Csojhoz kötődő alapítványokat cserébe azért, hogy a hatóságok részéről kedvező bánásmódban részesüljenek.

Az ügyészek szerint a múlt kedden korrupcióval megvádolt Li Dzse Jong - a Samsung Csoport tényleges irányítója - 36 millió dollár (több mint 10 milliárd forint) kenőpénzt fizetett közvetve Pak elnöknek és Csoj Szun Szilnek, hogy kormányzati segítséget kapjon a vállalat irányításának "zökkenőmentes" átvételéhez. A pénzek két olyan alapítványhoz kerültek, amelyeket Csoj felügyelt, akinek annak ellenére volt beleszólása a kormányzati és vezetői kinevezési kérdésekbe, hogy semmilyen hivatalos tisztsége nem volt.

A különleges ügyészség Pakot a többi között korrupcióval, befolyással való üzérkedéssel és hatalommal való visszaéléssel gyanúsítja.

A független ügyészi csoport - amely vizsgálatának eredményeit a múlt héten küldte el az államügyészségnek - jelentésében szerepel az is, hogy Pak és Csoj más emberek neve alatt működő telefonokkal összesen 573 alkalommal beszélt egymással tavaly április és október között.

A jelentésben megállapítják továbbá, hogy Paknak köze van ahhoz a 9473 nevet tartalmazó feketelistához is, amelyet tanácsadói a kulturális élet kormánnyal szemben kritikusnak vélt liberális szereplőiről állítottak össze 2015 májusában.

A felfüggesztett államfő egyik ügyvédje hétfőn "kitalációnak" nevezte a Pak ellen felhozott vádakat. Mint mondta, Pak nem kért a Samsungtól semmiféle anyagi támogatást.

A Samsung Csoport hétfőn az ügyészség bejelentésére reagálva újfent hangoztatta, hogy nem fizetett semmiféle kenőpénzt.

Pak egyelőre jogi immunitást élvez, noha hivatalából tavaly decemberben ideiglenesen felfüggesztette a dél-koreai parlament. A hatalomból való esetleges végleges eltávolításáról az alkotmánybíróság dönt, amely az elkövetkező napokban állást foglal az ügyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×