eur:
395.87
usd:
369.15
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura

Nagyszabású háborútól fél Ukrajna

Petro Porosenko ukrán elnök szerint fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország a közeljövőben "teljes körű háborút" indít Ukrajna ellen, mert szerinte Moszkva bármelyik pillanatban bevetheti a szomszédos Moldovához tartozó szakadár Dnyeszter Menti Köztársaságban állomásozó katonai erőit.

Az államfő erről szerdán Kijevben az ukrán fegyveres erők főparancsnokságán, a különböző haderőnemek felső szintű katonai vezetőinek gyűlésén beszélt.

Ukrán források szerint jelenleg mintegy 1200 fős orosz kontingens tartózkodik a Moszkva által támogatott szakadár Dnyeszter Menti Köztársaságban, amely Ukrajna délnyugati határa mentén, Odesszától nem messze fekszik.

Porosenko kifejtette, hogy noha a Moldova területén lévő orosz kontingens viszonylag nem nagy kétszámú, de az Oroszország által törvénytelenül bekebelezett Krím félszigeten lévő több mint 20 ezer fős haderő kiegészítéseként "képesek plusz problémákat okozni" Ukrajnának, és veszélyeztetik az ország déli határait. Kiemelte, hogy nemcsak a kelet-ukrajnai szakadár területek felől, hanem az ukrán-orosz határ teljes hosszán fennáll a veszélye egy Ukrajna elleni nagyszabású orosz inváziónak.

Az elnök ugyanakkor meggyőződését fejezte ki afelől, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő nem engedi országa területét Ukrajnával szembeni ellenséges cselekményekre használni.

Porosenko szavai szerint a jövőre esedékes oroszországi elnökválasztás újabb ok arra, hogy Ukrajna növelje hadi készültségét. Hozzáfűzte, hogy a moszkvai vezetés kampányának része az Ukrajnával és az egész világgal szembeni ellenséges viselkedés, amelyet - mint fogalmazatott - sajnálatos módon az orosz választók többsége helyesel. Megjegyezte, hogy jelenleg nem lát esélyt oroszországi hatalomváltásra.

Címlapról ajánljuk
Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

A kínai miniszterelnök canberrai látogatása a két ország közötti diplomáciai viszony helyreállításának betetőzése – mondta az InfoRádióban Salát Gergely sinológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa hozzátette: a kínai vezetés pontosan tudta, hogy a korábban kirótt kereskedelmi szankciókkal sokat árthat az ausztrál gazdaságnak, mostanra azonban mindkét fél belátta, jobb a békesség.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek óvatosan emelkednek, de ez is elég ahhoz, hogy új történelmi csúcsok szülessenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×