eur:
394.23
usd:
370.14
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Az állami média agyonhallgatja, a határon viszont átkiabálják a fontos hírt

Dél-Korea az észak-koreai határra telepített hangszórókon keresztül tájékoztatja szomszédjának lakosait Kim Dzsong Un észak-koreai vezető féltestvérének, Kim Dzsong Namnak a feltételezett meggyilkolásáról.

A közlemény szerint az intézkedés célja, hogy ellássa a "szükséges információkkal az észak-koreai lakosságot és katonákat". Amint hivatalosan is megerősítik, hogy Kim Dzsong Namot megölték hétfőn a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren, megkezdődik az ezzel kapcsolatos tájékoztatás a két ország között húzódó demilitarizált övezet mentén telepített hangszórókon keresztül - mondta egy dél-koreai katonai szóvivő.

A totális állami ellenőrzés alatt álló észak-koreai sajtó ugyanis mindeddig hallgatott Kim Dzsong Un mostohafivérének haláláról.

A hangszórók használata bevett szokás a két Korea "pszichológiai hadviselésében", noha a két ország 2004-ben megállapodott abban, hogy felhagy ezzel a gyakorlattal. Szöul azonban 2015-ben - amikor kiéleződött a két ország közötti feszültség - ismét ehhez a propagandaeszközhöz nyúlt, majd Phenjan is hasonlóképp járt el.

  • A malajziai kormány csütörtökön megerősítette, hogy a fővárosi repülőtéren hétfőn megölt külföldi férfi Kim Dzsong Un féltestvére, és maradványait átadják Phenjannak. Az azonosításnál az okozott kisebb zavart, hogy a férfi Kim Csol névre szóló észak-koreai útlevéllel utazott, amelyben nem Kim Dzsong Nam születési adatai szerepeltek.
  • Médiajelentések szerint két nő megmérgezte Kim Dzsong Namot. Egyes források arról írtak, hogy mérgezett tűkkel támadták meg a férfit, míg mások szerint folyadékot spricceltek az arcába.
  • Az üggyel összefüggésben a malajziai rendőrség már őrizetbe vett egy vietnami és egy indonéziai nőt, miközben a szöuli hírszerzés a phenjani vezetést nevezte meg a történtek felelősének. Malajzia szerint ugyanakkor "spekuláció" az, hogy az észak-koreai rezsim állna a feltételezett gyilkosság mögött.
  • Csütörtökön egy újabb embert, egy 26 éves maláj állampolgárságú férfit vettek őrizetbe. Ő feltehetően a második gyanúsított barátja. A főváros Ampang nevű kerületében fogták el.
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×