eur:
393.24
usd:
362.15
bux:
73292.76
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga

A NATO-főtitkár nyugtatni próbálja Európát

A NATO támogatása, tagországainak közös védelme feltétel nélküli, abszolút és ez képezi a szövetség gyökerét - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozásán.

Stoltenberg véleménye szerint nem azon kell töprengeni, mi történne akkor a katonai szövetséggel, ha a tagállamok nem költenének többet a védelemre, hanem azt kell megfontolni, "hogyan lehet megcsinálni".

Véleménye szerint a közös biztonságba való befektetés minden más területnél fontosabb.

A közös tehermegosztás viszont nem pusztán a védelmi költségvetést jelenti, hanem többek között részvételt a szövetség műveleteiben és szerepvállalásaiban - tette hozzá.

Mint mondta, az európai NATO-szövetségesek megállapodtak abban, hogy közösen vásárolnak repülőgépeket és tengeralattjárókat, valamint a NATO új központot hoz létre a dél-olaszországi Nápolyban. Az új központban mintegy 100 ember dolgozik majd a Földközi-tenger vidékén jelentkező veszélyek megelőzése érdekében. Munkájukat szicíliai telepítésű drónok fogják segíteni, szélesebb képet biztosítva a biztonsági helyzetről, megkönnyítve a szükséges döntések meghozatalát - tette hozzá.

Mindezen intézkedésekkel Európa meg kívánja mutatni az Egyesült Államoknak, hogy komolyan veszi saját biztonságát - húzta alá a főtitkár.

Elmondta, a hatékonyság érdekében a tagállamoknak erősíteniük kell az információ-megosztást és össze kell hangolniuk a hírszerző hatóságaik munkáját. A terrorizmus elleni küzdelem leghatékonyabb eszköze a helyi erők képzése, a helyi kapacitások bővítése az európai határokon kívül is. Ez az egyetlen módja a krízisek megelőzésének - hangsúlyozta.

Beszámolt arról, hogy

júniustól teljes létszámban szolgáltba áll 4 ezer katona a balti országokban és Lengyelországban az Oroszország felől érkező fenyegetésre válaszolva.

Ez a NATO transzatlanti egységének és a fenyegetésekre adott válaszának bizonyítéka, egyértelmű üzenetet a lehetséges támadók számára - hangsúlyozta. A katonák védelmi feladatot látnak el, céljuk a megelőzés és nem a provokáció - tette hozzá.

A főtitkár elmondta, hogy a katonai szövetség meg kívánja erősíteni jelenlétét a fekete-tengeri régióban is. Kiegészíti Románia területén állomásozó szárazföldi és tengeri nemzetközi egységeit.

Stoltenberg emellett bejelentette, hogy az ENSZ támogatásával létrejött líbiai egységkormány kérésére a NATO-tagországok védelmi miniszterei arról döntöttek, hogy a katonai szövetség képzést biztosít az észak-afrikai ország biztonsági erői számára és részt vesz a biztonsági intézményfejlesztésben.

Fontos mai hír, hogy a vállalt védelmi kiadások teljesítésére hívta fel a NATO-tagországait az új amerikai védelmi miniszter Brüsszelben. James Mattis jelezte, az amerikai kongresszus "nem fogja tovább tűrni a terhek egyenlőtlen tehermegosztását".

Címlapról ajánljuk

Rajtaütés Németországban: iszlám központokra csapott le a rendőrség több tartományban is

Az önálló tartománynak számító Hamburgban és több más németországi tartományban radikálisnak tartott iszlám központokat kutatott át a rendőrség. A hatósági razziákra a hajnali órákban került sor, ezúttal is Nancy Faeser belügyminiszter utasítására. Hasonló országos rajtaütés volt tavaly novemberben is. Az egyesületeket a terrorizmus támogatásával, illetve alkotmányellenes tevékenység folytatásával gyanúsítják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×