eur:
389.31
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
„Sok mindent nem tehetne meg Marine Le Pen francia elnökként”

„Sok mindent nem tehetne meg Marine Le Pen francia elnökként”

Sok mindent nem tehetne meg francia elnökként Marine Le Pen abból, amivel kampányol - jelezte az InfoRádió Aréna című műsorában Szűcs Anita Franciaország-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

A szakértő szerint Marine Le Pen elnökké választása komoly fejtörést jelentene az EU-ban.

„Marine Le Pen azonnal népszavazást tartana először Európáról, most már csak az eurózónáról – de a kettő azért elég szorosan összefügg egymással. Azt gondolom, hogy

nagyon sok mindent Marine Le Pen sem tehet meg, amit most kommunikál.

Annak vannak nagyon kemény nemzetközi jogi akadályai és vannak racionális, francia érdekbe ütköző akadályai. Ennek ellenére persze megtehet sok mindent. Nagyon sokan vizionálják az Európai Unió szétbomlását, de hiszem azt, hogy az Európai Unió azért több lábon áll” - közölte a Franciaország-szakértő.

A végső győzelem fő esélyese azonban a felmérések szerint nem Marine Le Pen, hanem a centrista Emmanuel Macron, aki a második fordulóban nagy különbséggel győzné le populista riválisát.

Ha más nem, marad a kényszerházasság

Mindig kulcsfontosságú a német-francia viszony - hangsúlyozta Szűcs Anita.

„A francia-német motor mindig személyes, jó viszonyon alapult. Ez egy jó házasság volt a két fél között – ahogy a Hidegháború alatt mondtuk. Ennek ellenére soha nem a személyes barátság határozza meg. Mindig egy nehezen induló viszony, és mindig nagyon erőteljesen

a két állam érdekei csiszolják össze az államférfiakat

– vagy Angela Merkel esetében a kancellár asszonyt” - mondta a Franciaország-szakértő.

„Ha esetleg nem jó ez a viszony, akkor sincs nagyon más lehetőség,

marad a kényszerházasság”

- tette hozzá.

„Nagyon érdekes, hogy amikor Hollande hatalomra került, egy furcsa új stílust vett fel. Sarkozy mindent megbeszélt Merkellel zárt ajtók mögött, és közösen álltak elő a javaslatokkal. Hollande pedig a sajtón keresztül, néha már nagyon udvariatlanul üzengetett Merkelnek, és mégis, most remek páros lett belőlük” - hozta példaként Szűcs Anita.

Meglepetésemberek

Az elmúlt hónapok jelentős változásokat hoztak a francia belpolitikában, több elnökjelölt is váratlanul tudott megerősödni - hangzott el az InfoRádió Aréna című műsorában. 

Széles palettáról választhatnak majd elnököt a franciák - jelezte Szűcs Anita Franciaország-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

„Haladunk a rendezettség felé. A szélsőjobboldalon ott áll Marine Le Pen, a Front National jelöltje. Azt lehet mondani, hogy az első fordulónak a biztos befutói, a legnagyobb szavazati támogatottságuk ebben a pillanatban nekik van. Ahogy haladunk tovább, van egy nagy konzervatív párt, a republikánusok. Az ő jelöltjük most Francois Fillon. Fillon problémákkal küszködik. Eddig ő volt a várt nyertes az egész elnökválasztási kampánynak, de botrányba keveredett, és ez a botrány megrengette az esélyeit. A jobb és baloldal között van egy pici és friss párt: augusztusban lépett ki kormányból a volt gazdasági miniszter, Emmanuel Macron, aki még tavasszal alapította ezt a mikropártot. Nagyon jók az esélyei, nagyon nagy meglepetés. Ő maga úgy definiálja magát, hogy sem a jobb, sem a baloldalt nem képviseli. És ott van a nagy baloldali párt, a Szocialista Párt, akinek a jelöltje is egy új arc, Benoit Hamon, aki az előválasztást nyerte” sorolta Szűcs Anita.

Megjegyezte, hogy az elmúlt hónapokban többen is meglepetést okoztak.

„Ősszel Sarkozyt mindenki egy kicsit fél lábbal bent látta ebben a palotában. Bár voltak fenntartások vele kapcsolatban, de

most nagyon sok olyan új név van, akikről nem gondoltuk, hogy beszélgetni fogunk.

Az egyik ilyen maga Francois Fillon. Fillon győzelme a jobboldalon nagyon nagy meglepetés volt. Nagyon sokáig a harmadik-negyedik helyre tették Sárkozy és Alain Juppé mögött – aki a jobbközepet testesítette meg. Egy nagyon szép és nagyon átfogó kampányt vitt Fillon, ezzel került az élre. Benoit Hamon szintén egy borzasztóan nagy meglepetésember. Az, hogy Emmanuel Macronról milyen súllyal kell beszélnünk, az megint egy óriási meglepetés” - véli a Franciaország-szakértő.

Az intézményi háttér sem kedvezett a kevésbé ismert jelölteknek, néhányan mégis előre tudtak törni. Szűcs Anita szerint ez is mutatja, hogy

óriási mozgás van a francia politikában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×