eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Túl későn vonta vissza a román államfő a rendeletet

Hatályon kívül helyezte vasárnapi rendkívüli ülésén a román kormány korábbi sürgősségi rendeletét, amellyel enyhítették volna a korrupció büntethetőségét. A bejelentést több tízezer tüntető ünnepelte meg a kormány épülete előtt, a tömeg azonban nem oszlott fel, most már a kabinet távozását követelik.

Több tízezer ember ünnepelt Bukarestben, miután Sorin Grindeanu kormányfő szombat este élőben közvetített sajtókonferenciáján bejelentette, visszavonják a korrupció büntethetőségének enyhítésére kiadott sürgősségi rendeletet, ami ellen napok óta százezrek tüntettek Romániában.

A kabinet a büntetési tételeket enyhítő keddi jogszabály-változtatással számos korrupcióval vádolt politikust mentett volna meg a felelősségre vonástól.

A Grindeanu-kabinet kifogásolt intézkedése ugyanis a hivatali visszaélésre, hanyag kezelésre, érdekellentétre vonatkozó cikkelyeknél enyhített volna a tüntető törvénykönyv szigorán.

A román miniszterelnök egyebek közt azzal indokolta a rendelet visszavonását, hogy az láthatólag megosztja Romániát.

"Nem lehet kettéosztani az országot, pedig jelenleg azt látni, hogy két részre, vagy még több részre szakadt Románia”

- fogalmazott Sorin Grindeanu.

A bejelentés hírére nem értek véget a kormányellenes tüntetések. Vasárnap sok tízezren már a kabinet távozását követelték. Közben megjelentek az utcákon a szociálliberális kormányt támogató, és a Grindeanu-kabinetet bíráló Klaus Iohannis jobboldali államfő ellen demonstrálók.

Tegnap este több ezren követelték Iohannis elnök felfüggesztését, vagy lemondását, hazaárulónak és a kormányellenes tiltakozási hullám erkölcsi felelősének nevezve őt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×