eur:
389.68
usd:
363.5
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A nehéz kezdés után a folytatás sem könnyű Asztanában

Nehezen indulnak az szíriai rendezésről Asztanában kezdett béketárgyalások. Az orosz, iráni és török kezdeményezésre tartott megbeszélés legelején a felkelők közölték, először kizárólag a tűzszünetről hajlandók tárgyalni.

Kétnapos megbeszélést kezdtek a szíriai rendezésről a kazah fővárosban, Asztanában.

A török-iráni-orosz közreműködéssel megszervezett megbeszélést december végén, Vlagyimir Putyin elnök élő televíziós adásban jelentette be. A tárgyalások legfontosabb célja a múlt év végén kezdett, de eddig törékenynek bizonyult általános tűzszünet megszilárdítása. Nehéz tárgyalásokra van kilátás, amit jól mutat, hogy a megbeszélés hétfő reggeli megnyitója után mindkét fél feltételekhez kötötte a dialógust – az eseményt a kazah külügyminiszter elnökölte, és ekkor még mindkét érintett oldal képviselői tárgyalóasztalhoz ültek. A felkelők azonban jelezték, kezdetben csak közvetve tárgyalnak. A szíriai kormány a lázadóktól fegyverletételt kért, amit a fő felkelőcsoportokat egyesítő Szabad Szíriai Hadsereg azonnal vissza is utasított.

„Az első feladat a Törökország és Oroszország által december 30-án tető alá hozott tűzszünet megszilárdítása Szíria egész területén” - mondta követeléseikről Jahja al-Aridi, a lázadók szóvivője, hozzátéve, a fegyvernyugváson túl a segélyek célba juttatásáról és a foglyok szabadon bocsátásáról hajlandók tárgyalni Asztanában. Amennyiben ezen ügyekben sikert érnek el, akkor lehet szó politikai kérdésekről a genfi tárgyalási fordulón, február 8-án. Az értekezleten Oroszország, Törökország és Kazahsztán képviselőjén kívül részt vesz Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja, valamint Hoszein Anszári arab ügyekkel foglalkozó iráni külügyminiszter-helyettes is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×