eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Trump: itt a cselekvés ideje

Trump: itt a cselekvés ideje

Eskütétele utáni beiktatási beszédében Donald Trump azt hangsúlyozta, hogy hivatalba lépésével nem szokványos hatalomátadás történik, hanem "visszaadjuk a hatalmat a népnek".

Az Egyesült Államok 45. elnöke meggyőződését fejezte ki, hogy az amerikaiak összefognak s együtt építik újra az országot mindenki javára.

Donald Trump köszönetet mondott Barack Obamának és feleségének, mert segítőkészen támogatták őt az átmeneti időszakban.

Az elnök ezúttal nem azt ismételte meg, hogy "ismét naggyá tesszük Amerikát", hanem azt mondta: "Amerika mindenekelőtt". Véleménye szerint a politikusok mostanáig nagyon jól éltek, de közben gyárak zártak be és munkahelyek szűntek meg. Gyártsunk amerikai termékeket, vásároljunk amerikai árut - fogalmazott.

Donald Trump hangsúlyozta, hogy az amerikai patriotizmusban nincs helye az előítéletességnek.

Beszédében kitért arra: az amerikai haderő "szomorúan" leromlott, a városokban bűnbandák garázdálkodnak, a bűnözés túl sok emberéletet követelt.

Az Egyesült Államok dollármilliárdokat költött külföldön, miközben a hazai infrastruktúra leromlott, a középosztály elszegénysedett - mondta. Leszögezte, hogy az ő víziója szerint: Amerika mindenekelőtt.

Hangsúlyozta, hogy Amerika nem akarja más országokra ráerőltetni a saját értékrendjét. Azt ígérte, hogy egyesíti, összefogásra sarkallja a világot a radikális iszlám ellen, majd fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy az Egyesült Államokban nincs és nem is lesz helye az előítéletességnek.

Kiemelte, hogy elérkezett a cselekvés ideje. Új utak, repülőterek, vasutak építésére tett ígéretet beszédében.

Hangsúlyozta, hogy készen áll figyelmet és erőforrásokat fordítani a világűr kutatására, betegségek gyógyítására, új technológiák és energiaforrások alkalmazására.

"Más országokat tettünk gazdaggá" - jelentette ki az új amerikai elnök. Washingtoni beiktatási beszédében azt hangoztatta, hogy miközben az Egyesült Államok "mások hadseregeit finanszírozta", az országban egyik gyárat zárják be a másik után.

Hozzátette, hogy ez már a múlté, új vízió fogja kormányozni az Egyesült Államokat. "Az elfelejtettek többé már nem lesznek azok" - fogalmazott Trump.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×